Család

Így válassz biztonságos játékot a gyermeknek!

A játék a gyerek életének legfontosabb része: ezen keresztül fedezi fel a világot, bővülnek ismeretei, fejlődik mozgása, idegrendszere, kommunikációja. Egy rosszul megválasztott darab azonban komoly veszélyeket is rejthet magában. Lássuk, mire kell ügyelned, amikor gyermekjátékot vásárolsz.

 

A gyártóknak igen komoly szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy megjelenhessenek játékaikkal a boltokban. Ez sajnos azonban még mindig nem garancia arra, hogy tényleg biztonságos is az a darab, amit leemelünk a polcról, hiszen sokan kijátsszák ezek a szabályokat, és illegális termékeket forgalmaznak. Érdemes hát résen lenni, és alaposan átvizsgálni a játékot, amit megveszünk egy kisgyermeknek!

Így válassz biztonságos játékot a gyermeknek!

Élek, sarkak

Az árucikken ne legyenek hegyes végződések, éles sarkak, mert ezek könnyen sérüléshez vezetnek. Szerencsére ma már erre nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók is. A minőségi termékek soha sem sorjásak, és nem tudja magát megvágni, megszúrni a gyermek.

Káros vegyi anyagok

Ha a terméknek szúrós, büdös vegyszerszaga van, vagy az azt borító festék dörzsölésre pattogzik, netán nyál hatására oldódik, inkább tedd vissza a polcra. A nedvesség hatására erősen duzzadó anyagból készült játékok szintén komoly veszélyt jelentenek, mivel ezek lenyelve fulladást vagy akár bélelzáródást is okozhatnak. Sajnos számos példa volt rá, hogy rákkeltő, tiltott lágyítószereket vagy épp ólmot találtak egy-egy gyerekeknek szánt árucikkben. Ezek százszázalékos biztonsággal természetesen nem kiszűrhetők egy laikus számára. Jó hír viszont, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján rendszeresen közzéteszi és frissíti a veszélyesnek talált, tiltott termékek listáját, amelyeket természetesen ki is vonnak a forgalomból.

Apró, lenyelhető, beszippantható részek

Hajlamosak vagyunk csak az eleve kis alkotórészekből álló játékokra koncentrálni, holott az is fontos, hogy a megvásárolt árucikken ne legyenek olyan apróbb részek, amelyek könnyen leválhatnak, letörhetnek.

A gombelemmel működő játékok is veszélyforrást jelentenek. Lehetőleg ilyet ne válassz, ám ha mégis, győződj meg róla, hogy az elemtartó fedél le van csavarozva, a csavar pedig a játék felületéhez képest mélyebben, besüllyesztve helyezkedik el. A mágneses elemeket tartalmazó termékek esetében is fokozott odafigyelésre van szükség. Amire ügyelni kell: mennyire könnyen hozzáférhető a mágneses elem, és könnyen leválasztható-e, kivehető-e a játékból, illetve mekkora a mágneses ereje. Ha ugyanis ezeket a gyermek lenyeli, akkor két erős mágnes az emésztőrendszerében úgy összetapadhat, hogy akár a belek elzáródását, perforációját is okozhatja.

Fulladásveszély

A gyermek életkorának megfelelő játék kiválasztása során nem csupán az apró, könnyen lenyelhető vagy belélegezhető részek okozhatnak problémát. Az is rendkívül fontos, hogy ne tartalmazzon olyan hosszú fület vagy zsinórt (pl. maguk után húzható ugatós kutya), amely a nyaka köré csavarodva fulladást okozhat. A kisebbeknek inkább a farúddal tolható változat (pl. csattogó szárnyú falepke) felel meg a zsinórossal szemben.

Erős, halláskárosító hang

Zenélő, csörgő, éneklő, beszélő vagy egyéb hangot kiadó játékok esetében kérd az eladót, hogy bontsa ki neked a terméket! Tartsd a füledhez (a kisgyerekek ugyanis gyakran a fülüktől mindössze pár centiméterre tartják a játékot) és győződj meg róla, hogy nem túl hangos, mert az halláskárosodáshoz vezethet.

Strapabíró játékot keress

Ha egy játék jól bírja a megpróbáltatásokat, annak több haszna is van: egyfelől nem esik szét apró darabokra, amiket aztán a gyerek a szájába vehet és lenyelhet, másrészt nem kell drága pénzért hetente új játékszert venned, mert az előző eltörött. Végül pedig az sem utolsó szempont, hogy a tartós játékok örökölhetők vagy továbbajándékozhatók. Amikor játékot választasz, alaposan nézd meg, hogy a rajta található elemek elég masszívan állnak-e a helyükön, mert a gyerek első dolga úgyis az lesz, hogy ezeket megpróbálja leszerelni, majd a szájába venni. Ebből a szempontból a kockajátékok nagyon jó megoldást jelentenek, hiszen azok elemeit már nem lehet kisebb darabokra szedni. Természetesen ezek között is vannak törékenyebbek, így az ilyen típusú játékot aszerint válaszd ki, hogy mennyire masszív: kibírja-e ha rálépnek, megharapdálják, dobálják?

Így válassz biztonságos játékot a gyermeknek!

A plüssállatoknál hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy mennyi minden szedhető le könnyedén róluk, ha gyenge minőségben készültek el, vizsgáld meg jól: ha könnyen leszakítható a farkuk, fülük, lejár a gombszemük, akkor inkább olyat válassz, amire ezeket az “alkatrészeket” megbízhatóbban szerelték fel, különben könnyen a gyerek gyomrában végzik a pályafutásukat. A jó minőségű játéknak ezenkívül nincsenek sorjás élei, veszélyesen hegyes sarkai sem, hanem minden részletében jól eldolgozott.

Még több gyerekjáték az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top