Család

Bevásárlólista tanévkezdéshez

Számtalan teendő van egy első osztályos gyerek iskolakezdése körül, amelyek közül csak az egyik a különféle tanfelszerelések megvásárlása. Ez ráadásul talán a legegyszerűbb és a legjobban tervezhető tétel a költségek szempontjából is, hiszen a legtöbb iskola már jó előre komplett listát ad ki a szülőknek arról, hogy a gyermeknek mire lesz szüksége. Szerezd be ennek a listának a tételeit, de ne feledkezz meg arról sem, hogy ezenkívül még sok más dolog is lesz, amit meg kell vásárolnod. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze.

Általában az a legtakarékosabb módszer, ha iskolakezdéskor minden szóba jöhető költséget összeírsz. Így el tudod különíteni rá a keretet éppen úgy, ahogy a konyhapénzt, a rezsiköltségeket vagy a nyaralásra szánt összeget félreteszed, és egyszerre, egy nagy lendülettel megoldhatod a beszerzésüket is – ez pedig időt és fáradságot takarít meg neked. Erre az évkezdési listára azonban kell egy kis időt szánnod azért, hogy hiánytalan legyen, és ne menet közben derüljön ki, hogy olyan dolgokra is kell pénz, amiket előzetesen nem kalkuláltál bele.

Bevásárló lista évkezdéshez

A másik ok, amiért szükség van egy ilyen listára, az, hogy sokszor csak ennek összeállításakor döbbensz rá, hogy olyan kiadások előtt állsz, amiket a családi jövedelmek nem tudnak fedezni, és ezért más lehetőség híján kölcsönt kell majd felvenned. Minél előbb kiderül ez, annál jobb, mert ha későn ismered fel a helyzetedet, akkor az év arról fog szólni, hogy fűhöz-fához rohangálsz egy kis kölcsönért, hogy az éppen aktuális pénzzavarodat valahogy megoldd – ez pedig nemcsak kellemetlen, de időrabló dolog is, és az imázsodnak sem tesz túl jót az ismerőseid körében. Akkor inkább már a tanév elején vegyél fel hitelt egy banktól, és csendben törlessz. A másik előnye annak, ha idejében kiderül, hogy nem lesz elég a pénzed a gyerek iskolai költségének fedezésére, az, hogy higgadt fejjel körülnézhetsz a hitelpiacon, és nyugodtan kiválaszthatod a legjobb, legolcsóbb hitelt. Ha viszont hirtelen kell pénzt előteremtened, a kapkodás miatt könnyen belefuthatsz egy drágább kölcsönbe.

Most pedig lássuk, milyen tételekkel is érdemes számolnod egy első osztályos gyerek beiskolázásakor!

Ruházat – csak azt, ami tényleg kell

Ruhára valószínűleg sokat kell majd költened. Ennek beszerzésekor fontos, hogy olyat válassz, ami a gyereked egészségét szolgálja: a cipők és ruhaneműk jól szellőzzenek, bőrkímélő anyagból készüljenek, és megfeleljenek a céljuknak. Az is fontos, hogy könnyen lehessen tisztítani őket. A tartósságot, a divatot és azt a presztízskérdést, hogy csillogó-villogó márkákat viseljen a gyerek, inkább sorold hátra a választási szempontok között, ha takarékosan szeretnéd indítani az évet, mert ezek jelentősen megdrágítják a különféle ruhadarabokat. Egy elsős gyerek úgy nő, mint akit húznak, ezért a drága, tartós és menő márkájú cipőt és ruhát is ugyanúgy le kell majd cserélned év közben akár többször is, mint az olcsóbb ruhaneműket – és bizony komoly extra költséget jelent ez akkor, ha mindig a legjobbat akarod megvenni. Válassz inkább közepes árú, megbízható minőségű cuccokat, és az így megspórolt pénzt tedd félre – akár egy hosszú távú megtakarításba a gyermekednek, akár egy közelebbi célra, mondjuk nyári vakációra vagy táborozásra zsebpénznek.

Bevásárló lista évkezdéshez

A másik dolog, hogy állj ellen annak a kísértésnek, hogy minden ruhatípusból vegyél egy újat csak azért, mert itt az évkezdés. Csak azokból vásárolj, amik már tényleg elhasználódtak, elkoptak, vagy amiből még nincs a gyerekednek. Előre ne vegyél meg semmit – például tavaszi cipőket, télikabátot –, mert könnyen előfordulhat, hogy kinő belőle a gyereked addigra, mire hordani kezdené.

Otthoni felszerelések – tartósat, akár drágábban

Szükség lesz íróasztalra, lámpára, székre, polcokra, könyvekre és más felszerelésekre, hiszen ki kell alakítani a gyerekednek egy tanulósarkot. Mérd fel, mi is kell ehhez, és vedd fel őket az évkezdési költséglistádra. Olcsó vagy használt dolgokat is megvehetsz, de hosszú távon az a jobb vásár, ha tartós, akár még a gimnáziumi, egyetemi évek alatt is használható tárgyakat szerzel be. Ennél a tételnél könnyen elszállhatnak a költségek, ezért azt javasoljuk, hogy tájékozódj az interneten, és nézz szét a különféle bútorgyártók ajánlatai között. Sok pénzt spórolhatsz meg ezzel.

Bérletek és különórák

Egy elsőst még nem kell agyonterhelni, de azért az iskolán túli különórákkal már lassan számolni kell. Nagyon körültekintően válasszatok ebben a kérdésben – szerintünk okos dolog, ha nem csak egymás közt beszélik meg a szülők, hogy mi lenne jó és hasznos a gyereknek, hanem magával a csemetével, sőt egy ehhez értő szakemberrel is. Ha ez megvan, szét kell nézni a “különórapiacon”, hiszen itt is többféle áron dolgozó tanár, iskola, sportkör, szakkör stb. van. Gondolj arra is, hogy bevezesd a kultúra világába a gyereket: egy színházbérlet, állatkerti bérlet vagy hasonló dolgok szó szerint jó belépőt jelentenek neki egy művelt társaságba és egy színesebb, értékesebb életbe.

Bevásárló lista évkezdéshez

 

Iskolai szünetek – valakinek ezért fizetni kell

A bevásárlólistára azért írtuk fel ezt a tételt, mert ennek is költségei lesznek, ám ezt sokan nem veszik számításba. Érdemes már az évkezdéskor kalkulálni azzal, hogy neked akkor is munkába kell járnod, amikor gyerekek őszi, téli, tavaszi és nyári szünetre mennek – tehát valamilyen külső segítséggel kell megoldanod majd az étkezésüket és a felügyeletüket. Mindez extra pénzbe kerül, amit mindenképpen bele kell kalkulálnod a költségvetésbe.

Ünnepek, gyerekzsúrok – a buli pénzbe kerül

Az iskolában új barátokat szerez a gyereked, akikkel biztosan szeretne majd a sulin kívül is összejönni néha. Számíts rá, hogy ezért kisebb-nagyobb zsúrokat, szülinapi partikat kell majd adnod. Ezenfelül a gyerekek az osztályban egymást is megajándékozzák majd például karácsonykor, ami szintén pénzbe kerülhet. Vedd fel ezért ezt a tételt is a listádra!

Iskolai kirándulások kiadásai

Már év elején tájékozódj a tanító néninél, hogy milyen kirándulások lesznek. Ezekre is fel kell készülni, hiszen extra zsebpénzre lesz szükség, és a kirándulás díját is be kell fizetni, sőt könnyen lehet, hogy néhány új holmit is vásárolni kell.

Zsebpénz – tanulópénz

Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked megtanuljon bánni a pénzzel, és takarékos, beosztó felnőtté váljon, akkor a zsebpénzt lassanként be kell vezetned az életébe. Elsősként talán még nem lesz a gyakorlatban igazán szüksége rá, de mégis jó, ha már év elejétől havi vagy heti apanázst kap, hogy ezzel is apránként hozzászokjon a pénzhez és mindahhoz, ami annak kezelésével jár. Ha következetesen és a saját jó példáddal elöl járva állsz ehhez a kérdéshez, akkor rendkívül fontos dologra tanítod meg gyermeked, aminek felnőve nagy hasznát veszi majd, és egyszer talán még hálás is lesz érte. Egyszóval a költséglistádra vedd fel a gyereknek járó zsebpénzt is! Van, aki egy jó jegyért és bizonyítványért pénzzel jutalmazza a gyerekét – mi ezt nem javasoljuk, de ha te mégis ezt tartod jónak, akkor ezekre a költségekre is gondolj!

Előrelátó megtakarítások

Ha mindezek után maradt még valami a zsebedben, akkor gondolkodj el azon, hogy milyen hosszú távú megtakarításra fordíthatnád. Viszonylag alacsony havi befizetésekkel a gyereked egyetemi, “életkezdő” éveire összegyűlhet annyi pénz, ami sokat jelenthet a felsőoktatás költségeinek fedezésében, esetleg hozzásegítheti egy kocsi vagy lakás vásárlásához vagy egy szép lagzi finanszírozásához. Mindenképpen ajánljuk, hogy tegyél félre valamilyen megtakarítási formában pénzt havi rendszerességgel, ha lehetőséged van rá! Ennek költségeit pedig ne feledd el felvenni a listádra!

Váratlan dolgok

Bárki életében előfordulhat egy betegség vagy más váratlan és extra kiadással járó dolog, egy gyereknél pedig hatványozottan kell ezzel számolni. Jó, ha van félretéve egy kis pénzed ilyen eshetőségekre is!

 

Olvass még az tanévkezdésről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top