Család

Baleset a játszótéren – hozzájuk fordulhatsz segítségért

A játszótér nemcsak mókás és hasznos a gyerekek számára, de sok veszélyt is rejthet. Akár kisebb, akár nagyobb baleset történt, megviselheti a gyerekedet, és persze téged is, de nem kell egyedül megküzdened a problémával! A következőket teheted, hogy könnyíts a helyzeteteken!

Előfordulhat, hogy a játszótéri baleset miatt szükség van orvosi ellátásra, és egy kis ideig még gyógyszerekre is, ami nemcsak érzelmileg, de anyagilag is megterhelő lehet. Ha megtörtént a baj, akkor ide fordulhatsz segítségért!

Baleset a játszótéren – hozzájuk fordulhatsz segítségért

Az üzemeltető

Rajtad és óvó tekinteteden kívül a játszótér üzemeltetőjének van a legfontosabb szerepe a játszótéri balesetek megelőzésében. Érdemes tisztában lenned azzal, hogy egy baleset után az üzemeltető felelősségre vonható, ha a nem megfelelően karbantartott játszótér miatt következett be a baleset. A játszótér üzemeltetéséért a mindenkori tulajdonos felel, a nyilvános játszóterekért pedig az illetékes önkormányzat. Nagyon szigorú szabályai vannak egy játszótér üzemeltetésének, számtalan EU-s szabványnak kell megfelelni, mégis jó, ha nyitott szemmel jársz!

 

Az üzemeltetőnek a felelőssége és egyben kötelessége, hogy rendszeresen ellenőrizze a játszóteret és minden játék rendelkezzen biztonsági tanúsítvánnyal, a nem biztonságos játékokat, eszközöket pedig elszállítsa, leszerelje. Az üzemeltetőnek rendelkeznie kell karbantartási tervvel, ellenőrzési jegyzőkönyvvel, naplóval, és felelősségbiztosítással is, aminek terhére bejelentheted a balesetet, ha az üzemeltetés hiányosságaiból, hibáiból eredően következett be a sérülés. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, hívd fel az önkormányzatot, kérdezd meg a biztosítójuk nevét, és jelentsd be az illetékes biztosítóhoz a balesetet telefonon, vagy e-mailben, mert a kártérítésből fedezheted akár az orvosi költségeket is!

Baleset a játszótéren – hozzájuk fordulhatsz segítségért

 

A biztosító

Ha van biztosításod, akkor nagyban megkönnyítheted az életeteket, akár kisebb, akár nagyobb baleset történt. Ez különösen akkor igazi áldás, ha nem az üzemeltető hibája miatt következett be a baleset, és orvosi ellátásban is részesült a kicsi. Jelentsd be a balesetet a biztosítódhoz, amit akár mobilról is megtehetsz egy e-mailben, vagy az online kárbejelentő felületen. Persze, ha úgy vagy nyugodt, telefonon is kérhetsz útmutatást, segítséget, és attól függően, hogy milyen típusú balesetbiztosítást kötöttél, a biztosításod enyhítheti a terheket azzal, hogy a biztosítód fizet csonttörésre, égési sérülésre, szükség esetén a kórházban töltött napok után, valamint műtét esetén. A kifizetett kártérítésből pótolhatod például a sérült ruházatot, az esetleges gyógyszerek árát, az utazás költségét, és közben koncentrálhattok a gyógyulásra!

 

 

Olvass még gyerekek és játék témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top