Család

Megható! Börtönben ülő anyukájáért kampányol a 3 éves kislány

Tavaly tavasz óta ül börtönben egy iráni-brit kettős állampolgár, akit az iráni rendszer megdöntésének kísérletéért ítéltek el, pedig csak a családját látogatta meg.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe iráni-brit kettős állampolgár tavaly tavasszal a kislányával, Gabriellával a családját látogatta meg Iránban. Amikor azonban vissza akartak utazni NagyBritanniába, a teheráni reptéren elfogták a nőt, később pedig ötéves börtönbüntetésre ítélték az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet miatt. Kislánya jelenleg a nagyszüleivel él Iránban, brit édesapja, Richard pedig nem találkozhat vele, mivel nem kap vízumot az országba. Gabriella mostanra már csak fársziul beszél, amit angolul tudott, azt elfelejtette.

Miután Nazanint letartóztatták, 38 napon keresztül egyáltalán nem találkozhatott a lányával. A kislánynak gondjai lettek az elalvással, és éjjelente gyakran sikoltozva ébredt. Amikor először látogathatta meg anyukáját a börtönben, egy zsákkal a fején kellett látnia. A 3 éves Gabriellának mostanában rövid látogatásokra van lehetősége édesanyjánál az Evin börtönben, ilyenkor általában együtt rajzolgatnak vagy gyurmáznak. Lefekvés előtt minden este megpuszilja a fotóját és egyetlen vágya, hogy anyukája otthon lehessen karácsonyra. Ő is beszállt az édesanyja kiszabadításáért folyó kampányba: #Freemymum hashtaggel ellátott felirattal a kezében készült fotóját feltöltötték a közösségi oldalakra.

Fotó: Facebook

Richard Ratcliffe nem adja fel, hogy kiszabadítsa feleségét a börtönből és újra együtt lehessen a család.

Boris Johnson brit külügyminiszter a londoni alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán néhány napja úgy fogalmazott, hogy Nazanin újságírást tanított Iránban, ezzel a kijelentésével pedig megcáfolta a család és a munkáltató álláspontját, amely szerint a nő családlátogatáson volt Iránban. A külügyminiszter mondata miatt az iráni hatóságok újabb vádat emeltek Nazanin Zaghari-Ratcliffe ellen, ennek következtében tíz évre is meghosszabbíthatják a börtönbüntetését.

A külügyminiszter azóta bocsánatot kért kijelentéséért és leszögezte, a brit kormánynak nincs kétsége afelől, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe szabadságát töltötte Iránban, és látogatása alatt ott semmiféle szakmai tevékenységet nem folytatott. 

Megerősítette, hogy hamarosan találkozik Richard Ratcliffe-fel, Nazanin Zaghari-Ratcliffe férjével, és még az év vége előtt Iránba utazik az ügy rendezése végett. Richard Ratcliffe hétfőn a BBC rádiónak elmondta: felesége az idegösszeomlás határára került, és súlyos egészségi problémái vannak; a minap mellrák gyanújával vizsgálták a teheráni börtönkórházban, de a vizsgálat nem hozott egyértelmű eredményt.Ratcliffe felszólította a brit külügyminisztériumot, hogy feleségét helyezze diplomáciai védelem alá, ez ugyanis magasabb szintű védelmet jelentene, mint az egyszerű konzuli segítség. A Downing Street szóvivője hétfői nyilatkozatában nem zárta ki ennek lehetőségét.

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top