Család

Kihúzná a Bánk bánt és Jókait a kötelező olvasmányok közül a magyartanár

Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke egy interjúban azt mondta, hogy Jókai a mai gyerekek számára szinte olvashatatlan, ezért azt a Bánk bánnal karöltve ki kéne húzni a kötelező olvasmányok sorából. Az is nagy baj, hogy az iskolákban még mindig Örkény és Ottlik a legkortársabb irodalom.

Az Eduline.hu-nak adott interjút Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke a kötelező irodalom sürgető megújítása kapcsán. Fenyő szerint bizonyos, még mindig kötelező olvasmányok teljesen érdektelenné váltak a diákok körében. 

„Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról, Az ember tragédiájának is csökken a népszerűsége, izgalma, olvashatósága. A Csongor és Tünde is teljesen élvezhetetlenné vált a középiskolások zöme számára” – fogalmazott. 

A negyven éve pályán lévő magyartanár szerint nemcsak szűkíteni kellene a kötelezők listáját, hanem a jelenkori irodalommal fel is kéne azt frissíteni. „A mai iskolákban Örkény, Ottlik, ameddig biztosan eljutnak, ez azért szörnyű, mert az azt jelenti, hogy 50-60 évvel ezelőtti műveket ismernek legújabbakként. Nem volt ekkora a távolság a hatvanas években, akkor egy 5-6 éves művet már olvastak” – magyarázta.

Fenyő szerint Petőfitől kezdve lesz egyáltalán élvezhető a magyar irodalom, Petőfi kortársai közül azonban Jókai a mai gyerekek számára szinte olvashatatlan. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy biztos benne, hogyha Jókai parkolópályára kerülne, az nagy felháborodást váltana ki, így első lépésként csak annyit lenne érdemes tenni, hogy mondjuk A kőszívű ember fiai helyett Az aranyembert tanítsák, és azt is lehetőleg minél későbbi évfolyamban. 

Címlap: MTI Fotó: Mohai Balázs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top