Család

Így tanítsd meg a gyerekedet lenyugodni, ha dühöng

Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is dühöngenek néha.

Mindannyiunknak vannak rossz percei, jó esetben kidühöngjük magunkat gyorsan, aztán megnyugszunk, és megy minden tovább a normális kerékvágásban. Azonban a gyerekek nem biztos, hogy ismerik a feszültséglevezetés bizonyos módszereit, így könnyebben maradnak benne egy felhergelt, rosszabb állapotban, amiből nehezebb is megnyugodni. A következő tippekkel megtaníthatod neki, hogyan kezelje a hevesebb érzelmeit.

Mikor tanítsd meg a gyereknek ezeket a tippeket?

Amikor nyugodtak, és nem a felhergelt, dühösebb állapotukban. Emellett fontos, hogy magadon mutasd meg a technikákat, hogy lássa a gyerek, milyen, amikor te kezded elveszíteni a fejed, de sikeresen lenyugtatod magad. Emlékezz viszont arra, hogy ha a gyerekre rájön a dühöngés, valószínűleg elfelejti a módszereket, amelyeket tanítottál neki. Várd ki, míg elkezd megnyugodni, fogd meg finoman, és emlékeztesd, hogy használhatta volna az általad tanított technikákat. Pár alkalom után be fog épülni a tudatába ez a mechanizmus.

Számoljon vissza a lenyugvásig!

Nagyon rossz érzés nem kiüvölteni a dühünket vagy fájdalmunkat, de érdemes a visszaszámolós technikát alkalmazni, hiszen az alatt az idő alatt kitisztul talán kicsit a gyerek feje, és nem feltétlenül gyűrűzik tovább a dühe.

Kérjen ölelést!

Talán furcsának hathat ez a trükk, de sokszor a düh mellé szomorúság is társul egy gyerekben, ezért jóleshet neki a törődés, a fizikai kontaktus. Ha ez beépül a gyerek „dühöngési rituáléjába”, talán gyorsabban fog megnyugodni egy-egy ölelés után.

Csendes tevékenység

Amikor a gyerekeden látszik, hogy egyre dühösebb, vagy már hisztérikusan kezd viselkedni, irányítsd őt valami csendes tevékenységre, legyen az olvasás, rajzolás vagy rejtvényfejtés. Kell neki is néha az egyedüllét, akkor is, ha ezt még nem tudja talán. 

Énekeljen!

Ha a gyereken elharapózik az idegesség vagy a düh, tanítsd meg arra, hogy kezdjen el ilyenkor dúdolni vagy énekelni egyet a kedvenc dalai közül. Nehéz dühöngeni, miközben arra koncentrálsz, hogy mi a következő szó a dalban, vagy hogy ne legyél hamis.

Beszélje meg veled!

Ösztönözd arra a gyereked, hogy tudja kommunikálni a problémáját, mondja el, mi bántja, akár veled kapcsolatban is. Felemelő tud lenni, ha őszintén meg tudja veled beszélni, mi zavarja. 

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top