Család

Megállapodott a Tesco a béremelésről, nem lesz sztrájk

Az áruházlánc visszamenőleg emeli a bérminimumot, és több száz embert vesz fel, hogy csökkenjen a dolgozók terhelése. A megállapodással a sztrájkbizottságok működése is véget ért.

Tesco és a szakszervezetek megállapodtak egy, a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartó tervben. A tervezet tartalmazza a béremeléssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat – közölte a Tesco.

Az áruházlánc 2017. szeptember elsejétől – visszamenőleg – a havi bérminimumot bruttó 179.000 forintra emeli.

Ettől az időponttól kezdve minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése legalább bruttó 191.000 forint (bruttó munkabér + cafetéria) lesz; ez kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel. Például egy budapesti zöldség árufeltöltő bére jellemzően több mint bruttó 220 ezer forint.

Megállapodás született arról is, hogy a vállalat egészét tekintve mely területeken kerül sor több száz dolgozó felvételére, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése. A Tesco emellett többet költ majd munkaerő-toborzásra is.

A szakszervezetek az egyeztetésen megerősítették, hogy a sztrájktárgyalások lezárultak, a sztrájkkövetelések tekintetében a felek megállapodtak. A sztrájkbizottságok befejezték működésüket.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Tesco alapszervezet vezetője szerint hosszú utat tettek meg a megállapodásig, arra pedig különösen büszke, hogy egy olyan világban, ahol mindenki csökkenteni igyekszik a működési költségeit, sikerült meggyőzniük a Tesco vezetését a létszámnövelés szükségességéről.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a munkavállalók kiállása meghozta az eredményét, hogy a vállalat végül harmadjára is megváltoztatta az idei béremelésre vonatkozó szándékait. Ennek eredményeképpen a kereskedelemben korábban nem tapasztalt mértékű béremelés valósult meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top