Család

A lányom fenekét fogdosták a fiúk az iskolában

A lányom osztálytársának anyukája hívott, hogy elnézést kérjen, amiért a fia tiszteletlenül viselkedett.

Tegnap csörgött a telefonom, és a lányom osztálytársának anyukája hívott, hogy elnézést kérjen, meg plusz információt. Kiderült, hogy az iskolában 3 fiú osztályfőnöki intőt kapott, mert tiszteletlenül viselkedtek. A telefonáló anyuka fia azt mondta otthon, hogy bökdösték a lányom derekát, de a szülők úgy gondolták, hogy ezért nem jár osztályfőnöki intő. Mivel semmit sem tudtam az esetről, ezért időt kértem, és otthon kifaggattam a lányomat, hogy mi is történt németórán.

Mint kiderült, három fiú fogadásból fogdosta a fenekét, de rossz lóra tettek, mert a lányom nem egy ijedős fajta, és jól felpofozta őket. Mivel ekkor sem hagyták abba, elment az osztályfőnökhöz, aki azonnal odarendelte a fogdosó triót, intőt adott, és bocsánatot kellett kérniük a tiszteletlen viselkedésük miatt. Szerintem ez teljesen jogos volt az osztályfőnöktől, én otthon annyit mondtam a gyerekemnek, hogy helyesen viselkedett, viszont, ha továbbra sem hagyják békén a fiúk, akkor én magam is elbeszélgetek velük.

Este visszahívtam az anyukát, elmeséltem neki a lányom verzióját, és ő újfent bocsánatot kért a fia nevében, és nemcsak azt ígérte, hogy komolyan elbeszélget a gyerekével, hanem azt is, hogy legalább egy hétig büntetésben lesz. Szerintem ennyit tehet egy fiús szülő, nem többet, mondjuk a másik két gyerek szüleit nem érdekelte annyira a dolog, hogy felhívjanak.

A nevelés csodákra képes

Tanulság: nem árt a gyerekekkel elbeszélgetni arról, hogy hogyan bánunk a fiúkkal/lányokkal bizonyos helyzetekben. És ezeket a beszélgetéseket meg kell ismételni időről időre, az életkoruknak megfelelően. És az sem baj, ha elhangzik az a mondat, hogy csak olyasmit tehetsz meg egy másik emberrel, amit te magad sem bánnál, ha megtennének veled. Lehet, hogy konzervatív felfogásra vall, de én a fiamnak azt is elmondtam, hogy egy fiú soha, de soha nem lehet tiszteletlen egy lánnyal, és soha nem fordulhat az elő, hogy egy férfi megüt egy nőt. Még akkor sem, ha a lány üt először, egész egyszerűen azért, mert mások az erőviszonyok.

Ja, és kislányok, nem kell eltűrnötök, hogyha bárki tapogatja vagy paskolja feneketeket, nyugodtan képeljétek fel az ilyen fiúkat, vagy szóljatok az osztályfőnökötöknek, mert ez esetben szó sincs árulkodásról, hanem ez a helyes lépés. Nem kell eltűrnötök sem a bántást, sem a zsarolást, és ha ti nem tudjátok megoldani, akkor forduljatok a felnőttekhez, a szüleitekhez, és ők segíteni fognak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top