Család

Három kisgyerekével jár vadászni az anya, így tanítja őket az állatok tiszteletére

Az nem kifejezés, hogy a kétgyerekes anya módszerei megosztóak: a netezők egy jelentős része szerint veszélybe sodorja gyermekeit, arról már nem is beszélve, hogy rossz példát mutat.

Nekem a vadászatról egy máig is élő, soha el nem felejtős emlékem van. Évekkel ezelőtt történt, szilveszter napján. Nagyjából úgy sötétedéskor pattantunk be a Fordba: akkori párom fővadász apukája, az anyukája, az exem és én. Hosszú perceket autókáztunk az egyre sűrűsödő sötétben, mire célba értünk. Ami meglepett, hogy igazából egy pillanatra sem álltunk meg, talán épphogy csak lassítottunk. Először az erős lámpa villant, aztán a puska. Olyan gyorsan történt minden, hogy igazából megijedni sem volt időm. A nyuszi már halott is volt.

Hogy ezt miért meséltem most el? Nos, mert amikor azt olvastam a Daily Mail című brit bulvárlapban, hogy egy kétgyerekes anyuka a vadászattal tanítja 14, 12 és 9 éves gyerekeit az állatok tiszteletére, nekem ez jutott először az eszembe. Én abban a néhány percben sok mindent éreztem: félelemmel vegyes izgalmat, szomorúságot, lelkiismeret-furdalást és néhány perccel később bűntudatot. Ahogy látjátok, egyik sem a tiszteletről szólt.

Heather valószínűleg azt mondaná erre, „persze, mert nem ebbe nőttél bele”. Nem úgy, mint ő, aki vadász édesapja mellett gyakorlatilag az egész gyerekkorát vadászattal töltötte. És bár a férje, a 35 éves Juan nem vadászik, az asszony úgy érezte, gyerekeit mindenképpen meg kell tanítania rá. „Egy rakás embert ismerek, akik máig nem tudták feldolgozni, hogy a gyerekeimet is magammal viszem a vadászatokra” – meséli az anya, akinek meggyőződése, hogy a vadászatnak komoly jellemformáló ereje van.

Azon túlmenően, hogy a gyerekeim több időt töltenek a szabadban, mint a kortársaik, a vadászat leszoktatja őket a kütyükről, ráadásul önfegyelemre tanít, no meg arra, hogy a kemény munka az, ami meghozza a gyümölcsét.” Az anya elárulta azt is, egyszerre legfeljebb egy gyerekével vadászik, hogy oda tudjon rá figyelni. „Nálunk a biztonság az első” – mondja, majd elárulja, nem sportvadász: az elejtett állatokat kivétel nélkül megtisztítják és meg is főzik, hogy ne menjen kárba a húsuk.

Az anyuka módszereivel persze nem mindenki ért egyet. A netezők többsége például kizártnak tartja, hogy ezzel a gyerekei tisztelnék az állatokat, sőt, sokak szerint az anya egyenesen rossz példát mutat gyerekeinek. Szerinted?

Olvass még többet a vadászatról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top