Család

Bencét a világ végére kellett vinni, hogy boldog legyen

Van egy kisfiú, akit sokat bánt a többi gyerek. És van egy szakember, aki szerint ebbe nem kell beletörődni. Élményterápia magyar gyerekeknek Srí Lankán. Videó.

Bence kicsit más, mint a többi gyerek. Hogy pontosan miben, azt nem tudni, de valamiért minden közösségben, ahova jár, kiközösítik, cikizik, nem barátkoznak vele. Két éve Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála, szülei minden héten vitték fejlesztésre, de hosszú távú eredménye annak sem volt. Csak nőtt a tanácstalanságuk.

Májusban egy ismerősüktől hallottak a Chance-programról. Ez egy csoportos élményterápiás program, ahol hónapokig együtt élnek a gyerekek a mentoraikkal és Vaskuti Pállal, aki a program vezetője, egyben a gyerekek pszichológusa. Mindez Srí Lanka szigetén, az óceán és a pálmafák társaságában.

Pali – mert mindenki így hívja – szeretne segíteni Bencének, hisz is benne, hogy a fiú sokat tud majd változni a nyári turnus alatt, így Bence és szülei úgy döntenek, belevágnak a nagy kalandba. Ildikónak (Bence édesanyja) és Péternek (Bence édesapja) se könnyű, 12 éves gyerekük még sosem volt két hétnél többet távol tőlük, most pedig több mint két és fél hónapot lesz, ráadásul nem a szomszédba megy át.

Bence tehát megint egy új közösségbe kerül, hogy sikerüljön az, ami sosem szokott: elfogadják, támogassák, megszeressék. Ehhez azonban változnia kell. És ha ez sikerül is, ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen, muszáj, hogy a környezete is változzon. Mert kiderül, hogy a

gyerek szorongásának gyökere a családban keresendő, ahol teljesen felborultak a szerepek, a gyerekek néha felnőttként viselkednek, a felnőttek gyerekként,

 

a szülők a munkájuk miatt alig találkoznak egymással, így a nevelési elvekben sincs egyetértés.

Az NLCafé stábja segítségével ti is megnézhetitek, hogy alakult Bence története, milyen élményeken és megpróbáltatásokon ment keresztül Srí Lankán, miközben szülei itthon szorítottak neki, majd amikor arra volt szükség, pakoltak, és mentek utána, hogy együtt megalapozzák egy boldog, kiegyensúlyozott család jövőjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top