Család

Innen tudhatod, hogy érdemes lenne elgondolkodni a váláson

A válás mindenkinek nehéz döntés, de van három olyan helyzet, amikor egyértelmű, hogy szabadulnod kell a kapcsolatból ahhoz, hogy egészséges életet élhess.

Legalábbis dr. Karen Finn párkapcsolati terapeuta, házassági tanácsadó szerint a következő három szituációból már rögtön tudhatod, hogy kerítened kellene egy ügyvédet, és mihamarabb elköltözni a párodtól.

1. A párod valamilyen függőségben szenved, és visszautasítja, hogy kezelésre járjon, annak ellenére, hogy ezt már többször kérted tőle.
2. A párod fizikailag vagy érzelmileg bántalmaz téged vagy a gyerekeket.
3. A házasságod rettenetes példát mutat a gyerekeidnek.

Kívülről szemlélve ezek valóban elég egyértelmű helyzetek, ám a probléma az, hogy egyik szituáció sem ilyen egyértelmű az életben, ráadásul sok idő alatt alakulnak ki, mialatt a párok beleszoknak a rosszba, és már észre sem veszik, hogy milyen nagy baj van. Dr. Finn emiatt a párkapcsolati vakság miatt szedett össze a páciensei történeteiből olyan példákat, amik segítenek felnyitni a szemünket.

1. A párod alkoholfüggő

A pár húsz éve volt már házas, amikor a férj felkereste dr. Finnt. Boldogtalan volt a házasságában, de nem akarta elhagyni a feleségét, mert még mindig szerette. Akkor döntött úgy, hogy terapeutához fordul, amikor a feleségét már harmadszor tartóztatták le ittas vezetésért. A férj elmesélte, hogy az első ittas vezetés után könyörgött a feleségének, hogy kérjen segítséget, a hölgy el is ment az anonim alkoholistákhoz, de két hónap múlva már otthagyta az egészet. Majd hat hónappal később újra elkapták ittas vezetésért.

A férfi összetört, de szerette a feleségét, és ki akart tartani mellette, ezért rávette a nejét, hogy vegyen részt egy leszoktató programban. Az asszony pár hónapig józan is maradt, ám aztán titokban újra inni kezdett. Amikor a férj rájött, a nő megesküdött mindenre, hogy nem esett vissza a függőségébe. A férj hinni akart neki, hogy tudja kontrollálni az alkohol mennyiségét, ám amikor harmadszor is letartóztatták, és elvették a jogosítványát, elbizonytalanodott, hogy együtt tud-e él a felesége függőségével.

2. A párod fizikai vagy érzelmi bántalmazó
Egy terhes nő ment el dr. Finnhez, aki fontolgatta, hogy elválik a férjétől. Az előző házasságából már volt gyereke, most pedig a második férjétől várt babát. A feleség elmesélte, hogy a férje elég durván bánik az első gyermekével, amit azzal magyarázott, hogy a férfival is így bánt a saját mostohaapja. A nő abban reménykedett, hogy ha szembesíti a viselkedésével a férjét, akkor megváltozik, mert alapjában véve jó ember. Azt is elmondta, hogy a férje indulatkitörésekkel küzd, amikor épp ideges, akkor aljas dolgokat vág a feleség fejéhez. De ezek ellenére úgy érezte, kezelni tudja a helyzetet, meg tudja változtatni a férjét. Akkor kezdett ebben kételkedni, amikor egy alkalommal a férje fizikailag bántalmazta a gyermekét.

3. Olyan a házasságod, amilyet nem kívánnál a gyermekednek
A hölgy azért kért tanácsot dr. Finntől, mert a 12 éves lánya azt kérdezte tőle, hogy „Anya, szereted te apát?” Mert a szüleiből annyit látott, hogy folyton veszekednek, és apa külön szobában alszik. A feleség tudta már évek óta, hogy szörnyű példát mutatnak a lányuknak, jártak is egy darabig párterápiára, de semmi sem segített, csak folyamatosan romlott a helyzet. Nem tudta, mit csináljon, szerette volna, ha a lánya teljes családban nő fel, de nem akarta közben kitenni az állandó veszekedésnek.

Talán felismered magad valamelyik történetben, és felmerül benned a válás gondolata. Nem könnyű döntés, még az egyértelmű szituációkban sem, sosem tudhatjuk, miért marad valaki benne egy párkapcsolatban. Az egész kérdésben a legfontosabb az, hogy egészséges és boldog életed legyen, házassággal vagy anélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top