Család

Miért érdemes hőszigetelni?

A fűtési költségek akár több mint felét is megtakaríthatjuk, ha a megfelelő minőségű és vastagságú hőszigeteléssel látjuk el az ingatlanunkat.

Miért érdemes hőszigetelni? Nagyon egyszerű a válasz. Egyszeri befektetéssel hosszú távon nagyon sokat spórolhatunk. Azok kedvéért, akik nem érik be ezzel a rövid, velős válasszal, megkértünk egy szakértőt is, hogy foglalja össze, mi mindent érdemes tudni a hőszigetelés kapcsán. Frei Ildikó okleveles gépészmérnök, épületgépész szakmérnök szerint az épületek hőszigetelésének nagy jelentősége van két okból is: az egyik igen fontos dolog a károsanyag-kibocsátás csökkentése a környezetünk felé. Ennek régebben nem volt ekkora jelentősége, mint napjainkban, hiszen nem vett körül minket ennyi környezetszennyező tevékenység. Most már viszont nagyon fontos a CO2-kibocsátás csökkentése ebben a formában is. Az európai uniós korszerűsítési pályázatok esetében például igen fontos szempont, ennek alapján rangsorolják a beérkezett pályázatokat az elbírálásnál.

A másik szempont, mely a lakosság számára tényszerűen mutatja be, hogy miért fontos a hőszigetelés, az az energiafogyasztás jelentős csökkenése egy jól hőszigetelt ingatlan esetében: a hőszigetelő anyag vastagságától, minőségétől és a felület nagyságától függően akár 50-80 százalékos csökkentést is el lehet érni, ami – valljuk be őszintén – mindenkinek nagyon jól jöhet az anyagilag. 

Még egy fontos érv, melyet mindenképpen szem előtt kell tartani: a jelenleg érvényben lévő rendelet, amely meghatározza a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőinek értékét (új épületek építése csak ezek figyelembevételével lehetséges) és szabályozza az épületek hőszigetelésének vastagságát, 2018. január 1-től megváltozik. Ettől az időponttól kezdve a fokozott követelményszint szerinti új értékeket veszik figyelembe, ezért építési engedély, használatba vételi engedély csak annak alapján adható majd ki.

A hőszigetelés során felhelyezhető akár szálas, akár nem szálas anyagú (polisztirol, grafitos vagy egyéb) hőszigetelés is. Minél vastagabb a hőszigetelés, illetve minél alacsonyabb a hővezetési értéke a szigetelőanyagnak, annál nagyobb szolgálatot tesz a ház lakóinak, na meg a családi kasszának. 2018. január 1-től várhatóan 15 cm vastagságú hőszigetelő anyaggal kell számolni a homlokzati falak esetében és 20 centivel a tetőszerkezet tekintetében – tudtuk meg a szakembertől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top