Család

2,2 milliárdot spóroltak az első házasok

Egyre többen veszik igénybe az állami nászajándékot.

Tavaly több mint kétszer annyi első házas élt a havi ötezer forintos adókedvezménnyel, mint egy évvel korábban – derül ki az e-szja bevallások adataiból.

Ennek alapján 2016-ban az 54 ezer első házas összességében 2,2 milliárd forintot spórolt, 1,7 milliárddal többet, mint 2015-ben – közölte Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Tájékoztatása szerint  a kormány – a személyi jövedelemadóból járó kedvezményekkel – összességében csaknem 3700 milliárd forintot hagyott a családoknál 2010 és 2016 között. A gyermekek után járó kedvezményt egészítette ki a 2015-től az első házasok kedvezménye, amellyel Magyarország Európában egyedülálló módon segíti a kezdetektől a családalapítást – emlékeztetett a helyettes államtitkár.

A házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető – fejtette ki. Hozzátette: a kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Az szja-bevallások adatait részletezve Tamásné Czinege Csilla elmondta, hogy tavaly 2,2 milliárd forint maradt összességben az első házasoknál. Míg 2015-ben 22 ezren, addig 2016-ban már 54 ezren vették igénybe a kedvezményt. A duplázás nem meglepő, hiszen 2014. december 31-e után kötött házasságok esetén jár a kedvezmény 24 hónapon keresztül. A KSH nyilvántartása alapján 2015-ben és 2016-ban összesen 97.800 házasságot kötöttek, tehát a frigyek több mint a felében vettek igénybe kedvezményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top