Család

A gyerekek mellett főleg az anyákat terheli le az iskolakezdés

Leginkább az anyák veszik ki a részüket a gyerek iskolakezdésével kapcsolatos teendőkből. Szeptember eleje számos családnak okoz nehézségeket.

Az SOS Gyermekfalvak 700 családot kérdezett meg arról, milyen terhet jelent számukra az iskolakezdés. A felmérés alapján az anyáknak ilyenkor számos többletfeladatuk van: többnyire ők intézik az iskolával kapcsolatos dolgokat. A tanévkezdéshez szükséges felszereléseket a családok többségében (65%) kizárólag az anyák vásárolják, harmadában a szülők megosztják ezt a feladatot, és csak minden ötvenedik családban foglalkozik ezzel kizárólag az apa.

Fotó: MTI

Fotó: MTI
 
Az iskola életében is többnyire az anyák vesznek részt.  A családok 75 százalékában kizárólag az anya jár szülői értekezletre, 77 százalékában fogadóórára is. A szülők csak minden ötödik-hatodik családban osztják meg ezt a feladatot.
 
Olvass továbbTörlésSzerkesztés

Az iskoláztatással kapcsolatos költségeket nem minden család veszi könnyen. A tanévkezdéshez szükséges felszerelés megvásárlása minden második családban okozott fejtörést az előző tanévben: sokaknak előre kellett spórolniuk, hogy meg tudják vásárolni az iskolai kellékeket. A családok 3 százaléka kölcsönkért, hogy fedezni tudja ezeket a kiadásokat, 1 százalékuk pedig hitelt is felvett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top