Család

Hónapokig nem tudják hazahozni a külföldön született magyar gyerekeket

Egyre több magyar gyerek születik külföldön, a hazautazáshoz szükséges útlevéllel kapcsolatos ügyintézés viszont nem lett gyorsabb.

Hónapokig is eltarthat, mire egy külföldön született magyar gyerek papírjai elkészülnek és hazahozhatják Magyarországra a szülei – tudta meg a 444.

Közel két éve született egy kormányrendelet, mely szerint nem szükség a magyar anyakönyvi kivonat az útlevélhez, elég hozzá a magyar konzulátuson külföldön kiállított dokumentum. Ehhez képest például egy Németországban élő magyar párnak a müncheni konzulátuson arra is három hónapot kell várnia, hogy kint született gyermeküknek útlevelet igényelhessenek, majd innentől kezdve gyorsított eljárásban is minimum 4-6 hét mire megkapják a papírokat, de az ügymenet akár 4-6 hónapra is elhúzódhat. A konzulátuson kapacitáshiányra hivatkozva nem tudják ennél gyorsabban intézni az ügyet.

A szülőknek azt javasolták, hogy kérjenek ideiglenes útlevelet gyermeküknek, ám azzal csak hazajönni tudnának, visszamenni már nem.

Tavayl 14 ezer külföldön született magyar gyerek anyakönyvezését kérték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top