Család

6 hazugság, amit minden szülő mond gyerekének, pedig nem kéne

Hiába fogadjuk meg, hogy nem tesszük, rengeteg apró hazugságot mondunk gyerekünknek, amivel megpróbáljuk megkönnyíteni az életét, vagy finoman terelgetni őt az általunk jónak ítélt út felé. De nem minden ilyen kegyes hazugság hasznos...

1. “Tudod, hogy a Télapó figyel téged!”

Szinte minden szülő kihasználja a Télapó alakját egy kis karácsony előtti fegyelmezésre, de valójában elég durva egy láthatatlan Nagytestvér-alakkal fenyegetni a kicsiket. Ha valami rosszat csinálnak, legyen következménye akkor és ott, például inkább vonjuk meg a videójáték-időt, mint hogy elkezdjünk télapózni.

2. “Nem engedem, hogy bármi rossz történjen veled”

Bármennyire szeretnénk, ha így lenne, ez sajnos nem igaz. Épp ezért nem is szabad hamis sebezhetetlenségérzetet ébreszteni a gyerekekben, inkább készítsük fel őt a rá leselkedő veszélyekre!

6 hazugság, amit minden szülő mond gyerekének, pedig nem kéne 

3. “A játszótér ma zárva van”

Sokan próbálják ezzel a hazugsággal kihúzni magukat a játszóterezés alól. Pedig sokkal jobb azt mondani: “Ma nem mehetünk a játszótérre, mert be kell vásárolni, és még a takarítással sem végeztem.” Lehet, hogy hisztizni fognak, de legalább megtanulják, hogy nem kaphatnak meg mindent, amit akarnak.

4. “Megígérem, hogy nem fog fájni”

Mi értelme ezt mondani, mikor egy szuri tényleg nem kellemes dolog? Így a gyerek csak arra fog következtetni, hogy hazudtunk neki, és már nem fog bízni bennünk többé a hasonló helyzetekben.

5.  “Nincs elég pénzünk erre a játékra”

Persze, a gyerek nem kaphat meg minden játékot, amit akar, de nem kell azzal ijesztgetni, hogy nincs pénz egy bizonyos tárgyra. Inkább magyarázzuk el az ő szintjén a dolgot, például azzal, hogy ha nyaralásra akarunk menni, vagy ellátogatni az állatkertbe, akkor nem költhetünk minden pénzt drága játékokra.

6. “Akkor itt foglak hagyni”

Elég tipikus, kétségbeesett ijesztgetés az “akkor itt foglak hagyni”. A hazug fenyegetőzés helyett megint érveljünk inkább konkrétumokkal. Mondjuk például ezt: “Ha nem húzod fel a cipődet két percen belül, ma délután nem nézheted a tévét!”

 

LifeHack

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top