Család

Nem találnak iskolát a hiperaktív kisfiúnak

Egy hét múlva kezdődik az iskola, a kis Letső Gábor pedig nem tudja még, hogy hova fog járni iskolába az óvoda után, mert sehova sem akarják felvenni. Jelentkezését azért utasítják el mindenhonnan, mert a kisfiú hiperaktív, és sajátos nevelési igényű (SNI).

Egyre kilátástalanabb az apró borsodi faluban, Parasznyán élő Letső Gábor és családja helyzete, miután a kisfiút a környék egyetlen iskolájába sem akarják felvenni, mert óvodáskorában megállapították róla, hogy hiperaktív. Igaz, az iskolaérettséget bizonyító lapra azt írt a pedagógiai szakszolgálat, hogy “a többi tanulóval együtt, integráltan oktatható”. Magyarul bármely olyan normális iskolába járhatna, amelynek az alapító okiratában benne van, hogy SNI-s gyerekeket fogadnak.

A környék legnagyobb iskoláját a református egyház működteti, márciusban fel is vették a kisfiút az intézménybe, de egy hónap múlva ki is rúgták az iskolából, mert időközben kikerült az alapító okiratból, hogy fogadnak SNI-s gyerekeket. Az alapító okiratot az iskola igazgatójának a javaslatára módosították tavasszal, ez derült ki a fellebbezésből, amit az elutasítás ellen tettek a szülők.

Most Gábor szüleinek maguknak kell olyan iskolát keresniük a környéken, ahol fogadják az SNI-s gyerekeket. A feladat nem egyszerű, mert nincs olyan országos lista, ami felsorolná ezeket az intézményeket, a szülőknek egyesével kell átböngészniük az iskolák alapító okiratát az interneten, feltéve, hogy fent van.

A család már a környék összes iskolájában járt, de mindenhol csak elutasítást kaptak. Legutóbb Alacskán azt mondták a szülőknek, hogy felveszik a kisfiút, de aztán gyorsan visszakoztak is, mondván: a kisfiú nem Alacskán járt óvodába.

Gábor szüleit egyre sürgeti az idő, jövő héten kezdődik az iskola, viszont a pedagógiai szakszolgálaton senki sem veszi fel a telefont. A 444 szerint a szakszolgálatnak kellene iskolát találnia Gábornak.

Frissítés:

Remek hír Gábor családjának, hogy az otthonukhoz legközelebb eső, SNI-s gyermekeket is integráló, sajószentpéteri általános iskola vezetése végül úgy döntött, hogy felveszik a kisfiút az intézménybe. Korábban azért utasították el a hiperaktív kisfiú jelentkezését, mert attól tartottak, nagy létszámú osztályaikban nem tudják majd ellátni integrációs feladatukat. Úgy tűnik, mégis megoldották a feladatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top