Család

A tanár ütött, mégis a gyereket rúgták ki a veresegyházi iskolából

Teljesen jogszerűtlen volt a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskola igazgatójának eljárása.

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskola vezetője egy gyerekbántalmazás kivizsgálása helyett, hatáskörét túllépve és azzal visszaélve, nyomást gyakorolt az érintett szülőre. Ahelyett, hogy kivizsgálta volna a bántalmazást, a kisdiákot tanácsolta el az intézményből az igazgató.

Az alapjogi biztos segítségét egy édesanya kérte, akinek gyermekét állítása szerint bántalmazta az intézmény egyik tanára. Miután ezt az anya szülői értekezleten szóvá tette, az igazgató a gyerek tanulói jogviszonyának megszüntetését kezdeményezte, és közölte az anyával, hogy a gyerek az őszi szünet után már nem járhat abba az iskolába.

A kép illusztráció. Fotó: MTI / Krizsán Csaba
A kép illusztráció. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Az ügy nyomán készült jelentés feltárta, hogy az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az anya a bántalmazásról nem nyújtott be külön beadványt, a panaszának csak a szülői értekezleten adott hangot. Az igazgató az iskolaváltoztatásról szóló nyilatkozat átadását azzal magyarázta, hogy azt jóhiszeműen adta a szülőnek, azért, hogy az őszi szünet alatt ki tudja választani az igényeinek megfelelő iskolát.

Az eljárás viszont jogszerűtlen volt, és alkalmas a szülővel szembeni rendkívüli nyomásgyakorlásra – közölték Székely László ombudsman hivatalából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top