Család

Nemcsak a kisállatok, hanem egy tündéri kisbaba is oldani tudja a stresszt munka közben

"Kutya az irodában, avagy a boldog munkahely titka", "Kisállat a munkahelyen – csak a cukiságfaktor nő, vagy a hatékonyság is?", "Kutya a munkahelyen: előny vagy hátrány?" Ilyen és ehhez hasonló című cikkekkel teli van a sajtó, és mind azt vizsgálják, milyen hatással van a munkakörnyezetre, ha valaki behoz egy kisállatot. De mi a helyzet a kisbabákkal?

Amikor a feleségem már a terhessége hetedik hónapjában járt, felmerült bennem egy kisebb félelem: hogy fogok én így dolgozni? Szabadúszó újságíróként csak elvétve fordulok meg irodákban és szerkesztőségekben, nagyrészt otthon, az ötven négyzetméter körüli lakásunkban ülök az íróasztalomnál a gép előtt, és ugyan nem tartozom azok közé, akiknek teljes csendre és nyugalomra van szükségük a munkavégzéshez, azért azt nehezen tudtam elképzelni, hogy egy üvöltő csecsemő mellett tudjak dolgozni.

A babaölelés a legjobb stresszoldás

Aztán telt-múlt az idő, és rájöttem, hogy ha nem üvölt nagyon, végül is egy síró csecsemő mellett is tudok írni, ugyanakkor van egy nem várt haszna is annak, ha az embernek van egy kisbaba a munkakörnyezetében. Észrevettem, hogy ha másfél-kétóránként felveszem – nyugalom, ennél gyakrabban vesszük fel, csak munkaidőben a feleségem a fő ringatásfelelős – és dajkálom tíz-tizenöt percig, az nemcsak neki tesz jót, hanem nekem is. Régi rossz tulajdonságom, hogy nehezen kapcsolok ki, és nem egyszerű számomra magam mögött hagyni a munkát, de a kisfiam segítségével ez pikk-pakk összejön. Tíz-tizenöt percnyi dajkálás, gyerekdal-énekelgetés és ölelés már-már felér egy relaxmasszázzsal: minden munkahelyi dologról megfeledkezem. Ráadásul a vele töltött idő nem a munka rovására megy, mert amikor leteszem, újult erővel tudok tovább dolgozni.

Nagyjából hasonló előnyökről számoltak be azok is, akik a munkába kiskutyát vagy kismacskát vittek magukkal: csapatépítés, stresszoldás és a munkateljesítmény növelése voltak a mérleg pozitív oldalán. A gond csak az, hogy egy kisállattal ellentétben egy csecsemő elég sokat üvölt, amit jó eséllyel nehezen tolerálnának a kollégák, szóval van egy kis pozitív diszkrimináció a kutyák és a macskák javára a kisbabákkal szemben. Azt nem állítanám, hogy érdemes tömegesen “Babát a munkába!” programokat indítani, de ha történetesen azok közé tartozol, aki otthonról dolgozik, akkor egy kisbaba jelenléte nem keseríti meg különösebben a munkádat, sőt időnként kifejezetten jót tesz a teljesítményednek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top