Család

Botrány a Disney-nél: gyerekek után kémkedhettek

Cuki, nagy szemű, mesebeli állatokkal és hercegkisasszonyokkal álcázott kémkedéssel vádolják amerikai szülők a Walt Disney Companyt, amely állítólag adatokat gyűjtött kiskorú felhasználóiról, és az információkat egy harmadik félnek értékesítette.

Csoportos keresetet nyújtottak be a múlt héten a Walt Disney Company ellen egy kaliforniai bíróságon: a személyiségi jogi törvények megsértésével vádolják a céget. A kereset szerint ugyanis a vállalat 42 applikációja – köztük a népszerű, szivárványszínű állatos alkalmazás, a Disney Princess Palace Pets – gyerekek személyes adatait gyűjtötte, majd pedig a szülők tudta és beleegyezése nélkül osztotta meg azokat a hirdetőkkel – írja a Verge.

Csakhogy ilyet az Egyesül Államokban az 1999-ben elfogadott törvény (COPPA) szerint tilos csinálni: a gyerekek online személyiségi jogainak kiemelt védelme érdekében a 13 évesnél kisebbek számára készített alkalmazásnál csak akkor lehet adatot gyűjteni, ha ahhoz a szülő is hozzájárult.

Disney Princess Palace Pets
Disney Princess Palace Pets

Márpedig a perelő szülők nem tudtak állításuk szerint arról, hogy gyerekük online viselkedéséről adatokat gyűjtenek, amelyeket aztán a Disney egy harmadik félnek értékesít is. 

A Disney szerint ugyanakkor a cégnek komoly programja van, amely a COPPA-nak való megfelelést hivatott ellenőrizni, emellett szigorú adatgyűjtési és felhasználási szabályok vonatkoznak a gyerekeknek szánt alkalmazásokra. Szerintük a per a COPPA-elveik alapvető félreértésén alapul.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top