Család

Nem zaklattak szexuálisan gyerekeket az Alföldi utcai gyermekotthonban

Egy 16 éves lány beszélt korábban egy tévében arról, hogyan zaklatják a gyermekotthon lakóit a nevelők. A rendőrség szerint ez egyáltalán nem volt igaz.

Az Alföldi utcai gyerekotthon néhány nevelőjéről jelentek meg a sajtóban szörnyű vádak még 2016 őszén: hogy játékért és zsebpénzért cserébe kényszerítettek szexre 9-10 éves gyerekeket. Akkor a Nol.hu forrásai azt állították, egy 44 éves férfi kavarta a botrányt, akit elválasztottak 16 éves szerelmétől, és az ügyben már korábban bejelentést tettek a felettes szerveknek. Akkor az otthon nevelői azt mondták, hogy bizonyítható, hogy az őket pedofíliával és szexuális zaklatással vádoló Facebook-oldalt ez a 44 éves férfi hozta létre, és bosszúból ő írta a posztok jó részét is. A dolgozók elmondták, hogy erről már értesítették a felettes szervet, de ezzel párhuzamosa felállítottak egy független bizottságot is, azzal a feladattal, hogy vizsgálja meg, lehet-e valóságalapja az Facebookon terjesztett állításoknak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság lezárta az eljárást, amely a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal kapcsolatban, ismeretlen tettes ellen, kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt indult – írta a főigazgatóság a Magyar Hírlapnak.

Az ügyben nemcsak a rendőrség indított nyomozást, hanem belső vizsgálatot rendelt el a szociális államtitkárság, a fővárosi kormányhivatal és a gyermekotthon fenntartója is. 

 Ezek már korábban lezárultak, és a rendőrség mostani megállapításához hasonlóan arra jutottak, hogy a médiában megjelent gyanúsításnak nincs alapja, a dolgozók nem követtek el szexuális visszaélést vagy más bűncselekményt a rájuk bízott kiskorúak sérelmére. A főigazgatóság szerint komoly presztízsvesztést okozott az egész gyermekvédelmi szakmának az, hogy a sajtó egyes képviselői a valótlannak bizonyult hírt megtörtént tényként kezelték már a vizsgálat megkezdését megelőzően, vizsgálati eredmény nélkül.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top