Család

Történelmi lépés: törvény védi ezentúl a nőket Tunéziában

Egyhangúlag fogadta el a tunéziai parlament a nők védelmében hozott törvényt, ami biztosítja számukra az egyenjogúságot, és védi őket az erőszak minden formájától.

Törvényt hozott a tunéziai parlament a nőkkel szembeni erőszak ellen, egyenjogúságuk biztosítására. A törvénytervezetet a 217 fős parlamentnek a szavazáson jelen lévő 146 képviselője egyhangúlag támogatta. Naziha Laabadi nőügyi miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte a lépést. A jogszabály kihirdetése után hat hónappal lép életbe.

A törvény tiltja a nőkkel szembeni erőszak minden formáját (fizikai, erkölcsi, nemi), kimondja, hogy az erőszak nem lehet többé magánügy, és akkor is bűnügyi eljárást kell majd indítani az erőszak feltételezett elkövetője ellen, ha a bántalmazott nő visszavonja a panaszát. A bántalmazott nők számára jogi és lelki segélyszolgálatot fognak létrehozni, valamint programokat indítanak az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség tudatosítására a társadalomban.

A törvény megalkotásával megszűnik az a jogszabály, mely szerint meg kell szüntetni a bűnügyi eljárást azon férfi ellen, aki nemi kapcsolatot létesített egy 15 évnél fiatalabb lánnyal, ha elveszi őt feleségül. Ha erőszakot is elkövetett ellene, akkor a cselekménye eddig is mindenképpen büntetendő volt.

Tunézia úttörőnek tekinthető az arab világban a nők jogainak érvényesítésében. A 2014-ben elfogadott alkotmány leszögezi, hogy a nők és a férfiak egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel bíró állampolgárai az országnak.

Mindezek ellenére a nők még mindig sok tekintetben szenvednek hátrányt a férfiakhoz képest. Egy felmérés szerint a nők felét éri valamilyen erőszak, több emberi jogi szervezet küzd ez ellen Tunéziában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top