Család

3 figyelmeztető jel, hogy menekülnöd kell egy mérgező kapcsolatból

A legtöbben kívülről pompásan fel tudjuk ismerni, ha valaki más bántalmazó kapcsolatban él. Ám ha velünk történik meg, akkor már nem annyira egyszerű felismerni a jeleket.

Megvan a fizikai vonzódás, működik a kémia, egész jól vagytok a párkapcsolatban, de belül azt súgja egy kis hang, hogy valahogy többről kellene szólnia. Az a belülről fakadó öröm hiányzik belőled, amikor vele vagy, ami az igazi szerelemmel jár. Nem tudtok igazán jól kommunikálni egymással, nincsenek közös céljaitok, és úgy tűnik, mintha csak napról napra terveznétek, ami egy idő után már kevés, és elégedetlenné válsz tőle. Ez az elégedetlenség pedig a párkapcsolati konfliktusok melegágya és hamar véget vethet a boldogságodnak.

Ha a szíved és a megérzéseid azt mondják, hogy egy párkapcsolatnak nem ilyennek kellene lennie, vagy nem érzed magad biztonságban és szeretve, akkor hallgass rájuk, mert ez a legnagyobb figyelmeztető jel arra, hogy nem egy egészséges párkapcsolatban élsz. Sokkal inkább kell a megérzéseidre hallgatnod, mint az agyadra, a logikádra vagy a szexuális vágyaidra, mert ezek csak még mélyebben beleásnak egy mérgező kapcsolatba.

3 figyelmeztető jel, hogy menekülnöd kell egy mérgező kapcsolatból

A következő 3 jel hatalmas felkiáltójel, és ha bármelyiket tapasztalod a saját kapcsolatodon, akkor itt az ideje, hogy megmentsd magad.

1. Gyakran teszel a párod kedvére azért, hogy szeretet kapj tőle

Akkor is megteszed, amit a párod szeretne, ha amúgy semmi kedved hozzá, csak azért, hogy felkeltsd a figyelmét, kiérdemeld az elismerését, elfogadását. Gyakran így akarunk szeretet gyűjteni, még gyerekkorunkban kódolták belénk, hogy ha az elvárásoknak megfelelően teljesítünk, akkor kapunk jutalmat. Ennek eredménye lehet az, hogy egy mérgező kapcsolatban az áldozat azt hiszi, hogy “ha ezt megteszem, szeretni fog.”

Ez a hiedelem azonban oda vezet, hogy saját magadat feladod, attól félsz, hogy elveszíted a másikat, alacsony lesz az önértékelésed és elmosódnak a határaid a kapcsolatban. Ha ismerősek ezek az érzések, akkor tudd, nem vagy egyedül. Nagyon gyakori, hogy ebbe a hibába esnek az emberek. Ez egy fizikailag és érzelmileg is kimerítő szerep, ami áthelyezi a kontrollt a párod kezébe. Felemészt belülről, hogy nem tudod kikényszeríteni belőle a szeretetét, bűntudatot érzel a konfliktusok miatt, és elhiszed, hogy minden a te hibád.

2. Magányos vagy a párkapcsolatban

Gyakran érzed magad egyedül? A párod teszi a dolgát, például sokáig dolgozik esténként vagy a barátaival van folyton, a lényeg, hogy úgy dönt, nem von be téged, sőt akár azt is érezheted, hogy kerüli a társaságodat. Márpedig a szerelemben ennek nincs helye, a párkapcsolat a közös élményekről, életről is szól. Egészséges, ha van pár olyan tevékenység, hobbi, amit külön csináltok, de ha már azt érzed, sosem akar veled lenni a párod, az annak a jele, hogy ez egy mérgező kapcsolat.

3. Elveszted magad

Feloldódik a személyiséged, elveszted magad, feláldozod a szabadságodat és önértékelésedet azért, hogy kicsikard a párod szeretetét. Mintha eladnád a lelked azért, hogy megtartsd a párkapcsolatodat. Jobban törődsz valaki mással, mint saját magaddal. Egy egészséges kapcsolatban szabadon önmagad lehetnél, úgyhogy ha azt látod, fel kell adnod magad ahhoz, hogy szeressenek, akkor az nem szeretet, hanem érzelmi bántalmazás.

Ha a fenti jelek közül bármelyiket észleled a kapcsolatodban, akkor jó eséllyel mérgező kapcsolatban élsz. De ez nem azt jelenti, hogy most azon kell dolgoznod, hogy megváltoztasd a párodat, mert erőszakkal ez nem fog sikerülni. Az a legfontosabb ebben a helyzetben, hogy tegyél meg mindent, hogy saját magadat megszeresd, és kérj segítséget, hogy ki tudj lépni a játszmákból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top