Család

Harmadszor lesz magyar állampolgár egy 99 éves asszony

A történelem furcsa fintora, hogy harmadjára lehet magyar állampolgár egy 99 éves székely asszony, aki a napokban igényelte meg magyar állampolgárságát a baróti konzuli kiszálláson.

Kolumbán Julianna 1918. február 26-án született, a trianoni döntés után veszítette el először magyar állampolgárságát, majd 1940-ben visszakapta, 1945-ben pedig újra elvesztette. A konzuli kiszálláson elmondta: régóta készül a magyar állampolgárság igénylésére, unokái Magyarországon élnek, miattuk kérte.

“Nem baj, ha öreg is vagyok, de legyek még egyszer magyar állampolgár. Azt tanácsolom, legyünk minél többen honpolgárok” – tette hozzá. A századik életévében lévő Julianna néni jó egészségnek örvend, mint mondta, még kimegy a mezőre is dolgozni, gyönyörű veteményessel büszkélkedik.

A 83 erdővidéki, állampolgárságot igénylő székely között ott van a bardóci 93 éves Tókos Géza is, aki hajdanán még magyar katonaként is szolgált. Most azért igényelte a magyar állampolgárságot, mert mindig is magyarnak érezte magát, és régóta vágyott erre.

A különböző kistérségek számára szervezett konzuli napokon előzetes egyeztetés alapján magyar állampolgársági kérelem leadását, anyakönyvi kivonatok átvételét, születés, házasság, elhalálozás, válás bejelentését, útlevél igénylését lehet elintézni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top