Család

Apai tanácsok, amelyek örökre belénk égtek

Az apák mást és másképp játszanak a gyerekekkel, általában sokkal lazábbak, és totál másképp látják a világot, mint az anyák. Mindannyian kaptunk tőlük olyan tanácsokat, melyeket egy életre elraktároztunk – némelyiket azért, mert egyszerűek, ugyanakkor mérhetetlenül bölcsek, de apáink olyan intelmekkel is elláttak bennünket, amelyektől rendesen felszaladt a szemöldökünk.

Az én apukámnak például elég sok skrupulusa volt, melyek közül két példa jut eszembe azonnal. Az egyik, hogy soha ne rakjam le a távirányítót fejjel lefelé, mert azonnal tönkremegy. A másik, a kedvencem: amikor elzárod a vizet, mindig a hideget zárd el később, mert ha rajta hagyod a meleget, megolvad a tömítés. Képzelhetitek, milyen stresszes volt számomra gyerekként a fürdés és a mosogatás, hiszen mindig azon izgultam, hogy ha túl meleg vizet használok, tuti, én fogom gallyra vágni a vízvezetékrendszerünket. Persze nem telt sok évbe, hogy kiismerjem apámat, és rájöjjek, hogy valójában a saját szorongását próbálta ezekkel az agymenésekkel csökkenteni, hiszen mindig is egy olyan ideális világban szeretett volna élni, ahol soha semmi nem megy tönkre, minden pihe-puha, kényelmes, logikus, és örökké tart, és nem akasztják meg a világ forgását olyan apró kellemetlenségek, mint például hogy, ne adj isten, megégeti a kezét a forró víz, vagy valami elromlik. Ma már persze csak mosolygok, ha ezek a dolgok eszembe jutnak, és ha szóba kerülnek, gondolatban mosolyogva ölelgetem meg apukámat.

Az apai logika működése megér egy misét, annyi biztos, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Twitteren jó ideje pörgő dadvice (apatanács) hashteg, melynek jegyében csodálatos bölcseleteket osztanak meg az emberek. Ezekből szemezgettünk most.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top