Család

Ezt biztosan nem tudtad a mikródról

Sokan félnek a mikrótól, mások istenítik, megint mások egészségtelennek tartják. Mi az igaz? Használjuk, vagy sem? Tényleg rontja az ételek minőségét a mikrohullám?

Az Epicurious online gasztromagazin sokszor foglalkozik ezzel a témával, mert rengeteg embert érdekel, vajon szabad-e használni a konyhában a mikrohullámú sütőt. Sokan hallani sem akarnak róla, megint mások pedig csak abban szeretnek melegíteni, sőt főzésre, sütésre is azt használják, mert egyszerű, gyors, és nem ragad le benne az étel melegítésnél.

Azonban azt kevesen gondolják végig, hogy a melegítés minden típusa változtat a tápanyagtartalmon. Van, amire kifejezetten jó hatással van a melegítés: például a paradicsom likopinját sokkal emészthetőbbé teszi. A főzés minden típusánál csupán az a döntő szempont, hogy milyen hőmérsékleten és mennyi ideig történik a hőkezelés, és ehhez mennyi folyadékot használunk.

Ha azt akarjuk, hogy az étel eredeti tápanyag- és vitamintartalma megmaradjon, akkor minél rövidebb ideig, minél alacsonyabb hőmérsékleten történjen meg a főzés. Mindezt pedig a mikrohullámú sütőben lehet a legegyszerűbben megvalósítani. Nem véletlenül használják sokan igazi főzőeszköznek, nem csupán melegítésre. A mikrohullámok ugyanis az étel molekuláit kezdik el rezegtetni, ezáltal hő keletkezik, és az étel megfő. Mindez egy tűzhelyen a külső hő hatására történik, az indukciós tűzhelyen meg a mágnes miatt. A folyadék is fontos szempont: a vízben oldódó vitaminok , mint például a C-vitamin is, hosszú ideig tartó főzéskor egyszerűen kifolynak az ételből.

“Sosem tartottam a mikrohullámoktól, szívesen melegítettem benne az ételt mindaddig, amíg meg nem vettük az első komolyabb mikrohullámú sütőnket, amiben nemcsak melegíteni, de sütni is tökéletesen lehet. Azóta simán sütök benne sütit, pizzát vagy krumplit, esetenként húst is. A megfőzött ételt pedig mindig abban melegítem, mert akkor biztosan nem ég le, ahogy a gáztűzhelyen.”

 
Ne félj a mikrótól!

Persze, a mikróban is péppé tudsz főzni bármit, de ez nem a mikrohullámú sütő hibája. A mikróban lefedve kell melegíteni, és időnként megkevergetve kell főzni az ételeket, ezzel jobban el lehet oszlatni a hőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top