Család

Jól kiszúrtak a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel

Döntött a parlament: jövőre már nem kaphatnak felmentést az osztályzás alól a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek. A PDSZ elnőke totális baklövésnek nevezte a döntést, mely a civilek szerint több tízezer gyereknek fáj majd.

112 igen, 56 nem szavazattal kedden csendben elfogadta a parlament a köznevelési törvény azon módosítását, amely 2018-tól megszünteti annak a lehetőségét, hogy a tanulási nehézséggel – például diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia – küzdő gyerekek bizonyos tantárgyak esetén felmentést kapjanak az osztályzás alól.

A köznyelvben Taigetosz-törvényként emlegetett változtatás értelmében a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy ne csak gyógypedagógusok, hanem – megfelelő szakember híján – szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak enyhén értelmi fogyatékos gyerekekkel.

A törvénymódosítás indoklásában az áll, hogy a kormány ettől a lépéstől reméli, hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok motiváltabbak lesznek a nehézségek leküzdése érdekében.

Korábban civil szervezetek igyekeztek meggyőzni a döntéshozókat az intézkedés károsságáról, és történt is egyeztetés, ennek ellenére a módosítót lényegében változatlan formában fogadták el.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Népszavának a történteket úgy kommentálta: a felmentés megvonása “totális pedagógiai baklövés”, hiszen a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek nem azért vannak nehézségeik, mert nem akarnak tanulni. Mendrey szerint ezzel megvalósul az a kormányzati cél, hogy még több, gyengén teljesítő gyereket lehet majd a szakképzés felé terelni.

A Civil Közoktatási Platform korábban arra figyelmeztetett, hogy az intézkedés több tízezer gyereket fog majd hátrányosan érinteni.

Diszlexiájáról vallott Dragomán György

A törvénymódosítás elfogadását nem hagyta szó nélkül a kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb alakja sem. Dragomán György a Facebookon szívszorító posztban írta meg, milyen pokoli küzdelmet jelentett neki anno a diszlexia.

Nagyon fáj, hogy azt olvasom, a parlament nagy többséggel szavazta meg azt a törvényt, ami megfosztja a segítségtől a diszlexiás, diszkalkuliás és más tanulási nehézségekkel küszködő gyerekeket. A saját példám talán megmutat valamit abból, hogy meddig juthat az ember, ha segítik és elfogadják, és nem megnehezítik az életét. Tudom, hogy a tanárok többsége ezután is emberségesen mindent meg fog tenni azért, hogy a diákjaik teljes emberként élhessék túl az iskolát, kár, hogy ezután néha ki kell majd játszaniuk a szabályokat ehhez, úgy, ahogy régen. Nem tudom, kinek jó ez, és azt sem, hogy mi szükség van rá” – zárul Dragomán posztja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top