Család

Így segíthetünk a gyerekeknek feldolgozni a válást!

A válás persze a szülők döntése, de nagyon fontos, hogy egy ilyen nagy horderejű lépésnél a gyerekekre is odafigyeljünk. Avassuk be őket, legyünk velük türelmesek, és ne csak róluk, de velük is beszéljünk!

1. Nem kell a titkolózás

A gyerekek már kicsi korban is meglepően érzékenyek a változásokra, és igenis feltűnik nekik, ha valami nincs rendben anyu és apu között. Ahelyett, hogy próbálnánk leplezni a válást azért, hogy “ne sérüljön”, mondjuk meg neki nyíltan a szituációt, nehogy rossz következtetéseket vonjon le a helyzetből.

2. A kulcs a kommunikáció

Természetes, hogy a gyerekeknek is vannak kérdéseik, megjegyzéseik a válással kapcsolatban. Beszéljünk velük is erről a témáról, anélkül persze, hogy az egyik szülő a másik ócsárlásában látná a megoldást. Próbáljuk megnyugtatni őket, és időnként akkor is hozzuk fel a témát, ha a gyerekek amúgy nem rukkolnak elő vele.

Így segíthetünk a gyerekeknek feldolgozni a válást

3. Hagyd ki a balhéból

A rossz viszonnyal végződő válásokban sok szülő használja “postásként” a gyereket, akár úgy manipulálva őt, hogy az egyik fél csodálatos/borzalmas életéről számoljanak be a másiknak irigység vagy lelkifurdalás keltése céljából. Megint tipikus, hogy az egyik szülő ajándékokkal próbálja megnyerni a gyerekek szeretetét a másikkal szemben – ezek borzasztóan káros viselkedésminták, szóval inkább próbáljuk kihagyni a gyerekeket a játszmákból.

4. Engedd, hogy meggyászolják

A válás traumatikus élmény a gyerekek számára, ezért engedd, hogy sírjon, kiboruljon miatta, hiszen nehéz időszak ez neki. Maradj megértő és türelmes, és ha úgy érzed, a gyereknek szakértői segítségre van szüksége, forduljatok megbízható szakemberhez!

 

HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top