Család

Bejött anyu a munkahelyre, és leesett az álla

Egy multinál nyílt napon mutatták be a dolgozók szüleinek, mit is dolgozik ott a gyerekük. A cégnél egyébként videón oktatják a női egyenjogúságot, és a beléptetőkártyához szivárványszínű nyakpánt is kérhető.

A magyar közéleti beszédhez és a vak komondoros esethez szokott közönség furcsának találhatja, hogy van egy cég, ahol videón oktatják, hogyan kell viselkedni és beszélni a női kollégákkal. Sőt, ezt a videót évente akár többször le is vetítik.  Az LMBTQ-mozgalmat pedig úgy támogatják, hogy a beléptetőkártyához járó nyakpántot szivárványszínben is választhatja a dolgozó belépéskor. Mielőtt azt hinnénk, hogy ezt senki nem vállalja be, nos, ez fogy el a leghamarabb.  

Bejött anyu a munkahelyre, és lesett az álla

A General Electric (GE) egy nemzetközi cég, a világ minden tájáról dolgoznak itt emberek. A cégnek Magyarországon nagyjából 12 ezer alkalmazottja van. A Madarász utcai épületben van a GE digitális fejlesztési központja, itt a magyarokon kívül összesen 43 országból érkeztek dolgozók. Nemcsak a régióból, hanem Indiából és Dél-Amerikából is. A külföldi kollégák beilleszkedését és kultúrájuk megőrzését pedig különböző programokkal támogatják. A másság elfogadása itt nem előírás, egyszerűen természetesnek veszik. Ahogy azt is, hogy ha úgy adódik, a szülő behozhatja a gyerekét a munkahelyre, külön irodát bérelhet a számára. 

Most pedig olyat találtak ki, ami nem megszokott sem nemzetközi, sem magyar vonalon. Meghívták a dolgozók szüleit, családtagjait, hogy jobban megismerhessék és megérthessék azokat a technológiai változásokat, amelyek alapjaiban formálják át a világot, amelyben élünk. Olyan izgalmas és sokak számára ismeretlen területeket megismerve, mint a modern képalkotó diagnosztika, robotika, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, felhasználói élménytervezés, felhőalapú agykutatás vagy a virtuális munkahely.

Mivel foglalkozik a gyerek?

“Eddig sötét lyuk volt számomra, hogy mivel is foglalkozik pontosan a lányom. Ötvenéves vagyok, és néha úgy érzem, egy másik nyelvet beszélek. Egy idősebb generációhoz tartozóként nagyon nem értem a rövidítéseket, az angol kifejezéseket. Nem nagyon tudtam válaszolni, mikor megkérdezték, hogy mit dolgozik a lányom. Holott pontosan tudom, hogy manapság tele vagyunk olyan szakmákkal, amik az én generációmnak semmit, de semmit nem mondanak” – kezdi a beszélgetést Marsalkó Mónika, akinek a lánya három éve kezdett dolgozni a GE-nél gyakornokként.

Bejött anyu a munkahelyre, és lesett az álla

Mónika gyerekei otthon csak legyintenek a kezükkel, hogy anya nem érti még az okostelefont meg a számítógépet sem. “Kényszermosoly van ilyenkor az arcomon, mert annyira nem tudok ezen kacagni. Nem jó érzés, amikor az ember azt érzi, hogy egy kicsit lemarad a gyerekeitől. Így megváltozik a státusz is, eddig mindent én tudtam nagyon jól. A mindent tudó anyuka szerepét most már felváltotta az, hogy nem igazán értek a digitális világhoz. Ezt egy kicsit furcsa volt megemészteni – vallja be őszintén.

Nem tudtam belépni a Gmailbe, hol a jelszavam?

A szülői nyílt nap ötlete Hajós Tamástóla GE Digital fejlesztési igazgatójától származik. “Nehezen tudom a szüleimnek elmondani, hogy mivel foglalkozom, mivel IT és technológia területen dolgozom. Ez volt az egyik indok, hogy megcsináltam ezt a napot: Ahogy beszélgettünk a kollégákkal, kiderült, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Az a jellemző ebben a szakmában, hogy a hozzátartozóink felhívnak, hogy figyelj, nem működik a Windows, mit csináljak. Alapvetően a családunk úgy tekint ránk, mint az IT-szakember, aki majd minden problémát megold. Pedig az IT egy nagyon szerteágazó világ, több annál, mint hogy számítógépeket karbantartunk vagy jelszavakat állítunk be.”

Nemzetközi vonalon is ez az első ilyen esemény, amely a dolgozók szüleit szólítja meg. Hajós Tamás további tervei közt szerepel, hogy még jobban megszólítsák ezt a generációt. “Azt vettük észre, hogy a szüleink generációját nem igazán szólítjuk meg. Szerettünk volna segíteni nekik, hogy megértsék, a digitális világ egyrészt nem ijesztő, de veszélyes lehet, ha nem tudják kezelni. Másrészt pedig, hogy megtanítsuk nekik, mi az, amit a hétköznapi életben tudnak használni.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top