Család

Nagymamájára gyújtotta a lakást

Akár húsz évre is rács mögé kerülhet a gyújtogató unoka.

Egy budapesti férfi 2009 júniusában szabadult egy korábbi börtönbüntetésből, amit részben a nagyanyja sérelmére elkövetett vagyon elleni és garázda jellegű bűncselekmények miatt szabtak ki vele szemben.

A nagymama ennek ellenére a szabadulását követően is támogatta az unokáját, egyrészt anyagilag, másrészt eleinte azt is megengedte neki, hogy többször nála aludjon. A férfi ez után is több esetben meglopta idős nagyanyját.

Ilyen előzményeket követően a férfi 2015. december 21-én az esti órákban ittasan jelent meg nagyanyja VIII. kerületi lakásánál azért, hogy pénzt és ételt szerezzen tőle. Dörömbölt az ajtón, a nagymama azonban ezt nem hallotta, a szobájában aludt. Miután nem sikerült a lakásba bejutnia, a férfi a vád szerint betörte a bejárati ajtó ablakát és az ajtóra belülről rögzített függönyt egy öngyújtóval meggyújtotta. Tudta, hogy az idős asszony mozgáskorlátozottsága okán nem lesz képes a tűz eloltására.

A tűz a meggyújtott függönyről gyorsan átterjedt az ajtófélfára, majd az ajtó belső felületére, a fapadlózatra és a lábtörlőre, a fal melletti tárgyakra, valamint a villanykapcsolókra és a vezetékekre is, amelynek következtében a lakásban jelentős mennyiségű füst keletkezett. Az unoka a lépcsőházban maradt és a padlásfeljáró lépcsőjén ülve figyelte a tűz tovaterjedését.

A szomszédok rövid időn belül észlelték a tüzet, és azonnal értesítették a tűzoltókat, egyúttal a sértettet telefonon riasztották. Az idős nő csak a telefoncsörgésre ébredt fel, majd ezután megpróbált kimenekülni, azonban az ötödik emeleti lakásból kizárólag a meggyújtott ajtón keresztül tudott volna kijutni, amelyet a lángok miatt ekkor már megközelíteni sem lehetett.

A tűzoltók időközben megérkeztek és azonnal megkezdték a tűz oltását, betörték az ajtót, majd kihozták a nagymamát. A súlyosabb következmények elmaradása kizárólag a gyors közbeavatkozásnak volt köszönhető. A férfi által okozott tűz a többszintes társasház többi lakójának életét is veszélyeztette.

A Fővárosi Főügyészség a 45 éves férfit különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletével vádolja, amely bűncselekmény büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top