Család

Több mint egymillió rovarral osztotta meg életét a tudós házaspár

Charlie és Lois O’Brien entomológusok, azaz a rovarok avatott szakértői. 55 éve házasok, és gyűjtőszenvedélyüknek köszönhetően bejárták az egész világot – valószínűleg övék a világ legnagyobb magán-rovargyűjteménye. Nemrég azonban úgy döntöttek, megválnak egyedülálló kollekciójuktól, és a tudomány szolgálatába állítják azt.

A 89 éves Lois és 83 esztendős férje, Charlie több mint hat évtizeden át gyűjtötte szenvedélyesen az ízeltlábúakat. A rovarász házaspár gyűjteménye több mint 1 millió 250 ezer példányból áll, köztük különösen sok az ormányosbogár-féle – ezek ugyanis Charlie kedvencei – és a szöcskeféle – amelyek Lois szíve csücskei.

A pár az Arizonai Egyetemen ismerkedett meg az ötvenes évek végén – nem túl meglepő módon a rovaroknak köszönhetően. Lois kémikus volt, és részmunkaidőben dolgozott az egyetemen, amikor úgy döntött, elvégez egy entomológiakurzust is. Azonnal szerelembe esett az ízeltlábúakkal és a fess tanársegéddel.

Bár gyermekük nem született, házasságuk több mint öt évtizede tele volt izgalmas élményekkel. Hat kontinensen, összesen több mint hetven országban jártak, és bizony többször kockáztatták az életüket is a gyűjteményük bővítése érdekében. A Chiléhez tartozó Juan Fernandez-szigeteken Lois majdnem vízbe fulladt, Venezuelában pedig marcona helyiekkel gyűlt meg a bajuk, akik kajmántolvajnak nézték őket.

“Charlie-nak olyan élete volt, mint Indiana Jonesnak. És imádtam én is minden egyes percét” – emlékszik vissza az asszony.

Lois és Charlie nemrégiben úgy döntött, a hatalmas rovarkollekciót a tudomány szolgálatába állítják. Ki másnak is ajándékozhatták volna oda a becses darabokat, mint az egyetemnek, amelynek karrierjüket és szerelmüket is köszönhetik. Igazi aranybánya lesz a kutatóknak a házaspár több mint egymillió példányból álló gyűjteménye, amely az egyetem rovartárát megduplázza, és több száz olyan fajjal is bővíti, amely gyakorlatilag újdonság a tudomány számára. A kollekció becsült értéke egyébként 10 millió dollár, azaz csaknem 3 milliárd forint körül van.

És hogy mit lehet szeretni a rovarokon?

“Olyan csodálatos teremtmények! Ki ne szeretne például repülni? Vagy úszni a víz alatt három napon át? Nem is beszélve a csípésről! Van egy szomszédunk. Na, őt szívesen megcsípném” – mondja nevetve Lois.

Forrás: The Guardian/Great Big Story

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top