Család

Házasodik a japán császár unokája

Férjhez megy Mako hercegnő, a japán császár unokája, az uralkodóház hivatalosan is megerősítette kedden a jegyesség hírét.

A 25 éves Mako hercegnő a vele egykorú Komuro Keivel a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen találkozott, ahol a hercegnő művészeti tanulmányokat folytatott, és ahol mindketten diplomáztak. Az NHK televízió szerint a fiatalok öt éve ismerkedtek össze, és az elmúlt hónapokban is számos alkalommal találkoztak.

Komuro a hírek szerint egy jogászcégnél dolgozik, a tenger szerelmese – egy japán tengeri fürdőhely turisztikai népszerűsítésében is részt vett Kanagava prefektúrában –, síel, és hegedül.

A menyasszony...
A menyasszony…

Mivel nők nem örökölhetik a japán trónt, ezért jelenleg Mako nagybátyja, apja és fivére következik egymás után a trónutódlási sorban, ők követhetik majd Akihito császárt. Ha Mako megházasodik, elveszti hercegnői címét, és közember válik belőle.

Az esküvő azonban egyelőre rangjához méltóan komoly előkészületeket igényel és – különösen királyi fenségek esetében – számos rituáléval jár együtt. Először egy hivatalos közleményt adnak ki az eljegyzésről – ez most meg is történt –, majd kiválasztják az esküvő időpontját, és a pár hivatalosan bejelenti egybekelési szándékát a császárnak és a császárnénak. Az NHK tévé szerint Mako a szüleinek, Akisino hercegnek és Kiko hercegnének már bemutatta választottját, és ők áldásukat adták a frigyre.

és a vőlegény, Kei Komuro.
és a vőlegény, Kei Komuro.

A 83 éves Akihito császár tavaly jelentette be, hogy vissza akar vonulni, ezért a japán törvényhozás egy különleges törvényt alkot, hogy ezt lehetővé tegyék számára, ugyanis a trónról való lemondásra a császárságban 200 éve nem volt példa. Akihito császárnak és Micsiko császárnénak négy unokája van, először készül házasodni egyikük. Az utolsó japán uralkodói esküvőt 2014 októberében tartották, amikor Noriko hercegnő, Akihito unokatestvérének, a néhai Takamado hercegnek a 28 éves lánya ment férjhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top