Család

Káromkodik a gyerek, mit csináljak?

Mindig eljön az a pont, amikor a kicsik száján kiszaladnak az első csúnya szavak, és hiába kimondottan vicces vagy nem olyan komolynak tartott a dolog, azért valahogyan mindenképp kezelni kell. Az persze nem mindegy, hogyan!

1. Süket fülek

Jó megoldás lehet, ha nem veszünk tudomást a csúnya szavakról. A kicsik a legtöbbször a határaikat feszegetik a káromkodással, provokálni próbálnak, várják a tiltott szavakra adott reakciót. Ha nem is figyelünk oda ilyenkor, könnyen ráunhatnak az egészre.

2. Privát szavak

Fontos elmagyarázni, hogy néhány szó ugyan nem kimondottan csúnya, mégsem illik mondani. A kaki, pisi és más testi folyamatokhoz kapcsolódó fürdőszobai szavak csak otthonra tartoznak. Ott – a megfelelő kontextusban – lehet használni, máshol azonban nem.

Káromkodik a gyerek, mit csináljak?

3. Húzzunk határokat!

Ahogy idősebbek lesznek a gyerekek, egyre elkerülhetetlenebb, hogy káromkodjanak. És valljuk be, teljesen felesleges is lenne arra nevelni őket, hogy soha ne ejtsenek ki egyetlen csúnya szót sem… Ennél sokkal fontosabb, hogy megtanulják, hol lehet és hol nem lehet káromkodni. Ami egy focimeccsen, haverok között belefér, már teljesen megengedhetetlen egy iskolai órán.

4. Vigyázz a szádra!

Arra sem árt persze odafigyelni, hogy mi magunk se beszéljük csúnyán, még akkor sem, ha azt gondoljuk, a gyerek úgysem érti a szavakat. Ha állandóan szentségelünk, ne csodálkozzunk, ha a gyerek is rákap az ízére.

 

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top