Család

Botrányos kérdéseket tartalmaz a szakgimnáziumok érettségije

Megdöbbentő kérdések szerepelnek a szakgimnáziumok számára összeállított magyarérettségi mintafeladatsorban. Hogy a család definíciója szerint a kétszülős, heteró házaspár és gyerekeik jelentik a családot, csupán egy a botrányos megfogalmazások között.

A botrányos feladatsort a B1 blogcsalád találta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján, ahol máris közzétették az idei szakgimnáziumi szakmai érettségik mintafeladatsorait és az azokhoz tartozó megoldókulcsokat. Az egyik feladatsor több kérdés tekintetében feszegeti a határokat. Ilyen például a hatodik kérdés, ahol a család definícióját ekképpen adják meg a szakgimnazisták számára:

“A család emberek egy közössége vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különbözteti meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát.”

Nos, a fentiekből kiindulva, a házasságot nem kötött, együtt élő párok, de még csak az elvált, gyerekeiket egyedül nevelő szülők sem tekinthetők családnak, sőt a gyermektelenek sem, hogy a meleg párokat meg se említsük.

A feladatsor tartalmaz más megkérdőjelezhető feladatot is. Például az érettségiző diákok mutassák be a családi szerepeket. A megfogalmazás alapján “a család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben. A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be. A válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya asszonyok/anyák is előléphetnek családfőként. A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat”.

Egyetértünk a 444.hu cikkével, ráférne némi finomítás a magyarérettségi feladatok megfogalmazására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top