Család

Legózva tanulnak a borsodi iskolások

Második éve tesztelik az egyik borsodi általános iskolába a LEGO oktatási módszerét. A gyerekek a színes kockákat használva észre sem veszik, hogy mennyi mindent tanulnak. Mondani sem kell, imádják a matekórákat.

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus iskolában egy éve használják a világ egyik legkedveltebb játékát az oktatáshoz. A gyerekek imádják a legózva tanulást, két összeadás közben pedig együttműködni is megtanulnak.

Az iskola igazgatója, Barta József szerint a 6-7 éves gyerekek szinte észre sem veszik, hogy mennyi mindent tanulnak az iskolában. Az igazgató úr több olyan altalternatív oktatási módszert is bevezetett az iskolában, amelyek nem arról szólnak, hogy a tanár kiáll a tábla elé és 45 percen keresztül darálja a tananyagot. Szemléletét az általános iskola pedagógusai is magukénak érzik, sőt folyamatosan keresik az új lehetőségeket. Így találtak rá a  LEGO oktatási anyagára.

Edelényben már a második éve tesztelik a módszert, egyelőre az elsős és másodikos matekórákat tartják meg a dánok oktatási formájával, de a tanárok szabadon dönthetnek, épp melyik órát teszik szó szerint színesebbé a LEGO játékaival.

Legóval oktatják a gyerekeket a borsodi általános iskolában
Legóval oktatják a gyerekeket a borsodi általános iskolában

Ahogyan az egyik pedagógus az Abcúgnak elmesélte, a LEGO rendkívül jó eszköz a gyerekek figyelmének felkeltésére és motiválására, de azért abban is bízik, hogy a játékkockák nélkül is lehet érdekes a matek óra.

A másodikosok a szorzáson és osztáson kívül a geometriai formákkal is a LEGO segítségével ismerkednek. Az építkezések közben gyorsan kiderül, attól még állhat ugyanannyi egységből egy medence, ha az alakja eltér a szomszéd kisgyerek építményétől. A legós órákon digitális tábla is segíti a gyerekeket, amelynek kezelésében természetesen a tanárok is segítenek.

A tesztidőszakot befejezve is szeretnék a borsodi iskolában folytatni a LEGO-oktatást, a magyarországi forgalmazótól ajándékba kapták a 30 doboz játékot, így az iskolának és a szülőknek sem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top