Család

5 jel, hogy a gyereked készen áll rá, hogy egyedül maradjon otthon

Mikor jöhet el az első alkalom, hogy a gyerek nagymama és bébiszitter nélkül, egyedül is eltölthessen néhány órát a lakásban? Szülőként nem könnyű rászánni magunkat a döntésre, de segíthet, ha alaposan megvizsgáljuk, valóban készen áll-e gyerekünk.

1. Ügyesen telefonál

A telefon sokszor tiltott gyümölcs a kicsiknek, de ha arra használják, amire eredetileg is feltalálták, elég hasznos lehet. Fontos, hogy a gyerek tudja, bármikor könnyen elérhet minket, és persze az is fontos, hogy a vészhelyzet esetén hívandó számokat is magabiztosan tárcsázza.

2. Képben van az alapvető biztonsági szabályokkal

Nem nyúl vizes kézzel a konnektorba, nem mikrózza meg a fémeszközöket, nem enged be idegeneket. Nagyon fontos, hogy tisztában legyen a szabályokkal, amelyek őt is magabiztossá teszik – persze mielőtt kiszaladnánk a boltba, azért érdemes lehet elzárni a veszélyes tisztítószereket.

5 jel, hogy a gyereked készen áll rá, hogy egyedül maradjon otthon 

3. Tudja az adatait 

Bármi van, a gyereknek magabiztosan ismernie kell nevét, címét és a szülők (vagy legalább az egyik) telefonszámát. Még jobb, ha a családnak van egy előre megbeszélt, közeli “titkos helye”, ahol vészhelyzet esetén megtalálják egymást.

4. Tud magának ételt készíteni

Persze nem kell bonyolult, sütőt vagy tűzhelyet igénylő fogásokra gondolni, de az elengedhetetlen, hogy egy szendvics összerakása vagy egy előkészített fogás megmikrózása ne okozzon gondot a gyerek számára.

5. Nem gond neki, ha egyedül marad otthon

Az első és legfontosabb mégis a kommunikáció. Ha úgy érezzük, hogy a gyerek tényleg magabiztosan és felelősségteljesen áll az egyedül töltött időhöz, és persze ha elég önállónak látjuk már, megpróbálkozhatunk egy rövidebb, fél-egy órás próbaidővel.

 

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top