Család

Tedd le a puskát! – Mit tegyél, ha a lányod először lesz szerelmes?

Emlékszel még, milyen volt az első szerelem? Az, amelyik már túl volt az ovis rajongáson, és amelyik úgy égetett tizenévesen, hogy úgy érezted, belehalsz. Amit annyira komolyan és ártatlanul éltél át, és amiről azt hitted, sosem múlik el. Ez az érzés az, amit most meg kell értenünk a saját lányainkban.

Nekem rögtön van három lányom is, ketten közülük a kamaszkor küszöbén, pár év, és találkozni fognak azzal a fiúval, aki a személyes történetükben mint első szerelem szerepel majd. Nagyon tréfás, amikor az apukák olyanokra készülnek a lányuk első udvarlóival kapcsolatban, mint hogy puskát vesznek, meg úgy várják majd az ajtóban, hogy egy ásó is lesz náluk, finoman célozgatva arra, hogy ha összetöri a kicsi lány szívét, akkor végeznek vele.

A lányoknak azonban nem biztos, hogy mindez vicces. Amikor szerelmesek, akkor valószínűleg utálják az összes olyan célzást, ami arra utalhat, hogy a szerelmük egyszer véget érhet vagy ne adj’ isten megbántja őket. Olyan ősbizalommal és odaadással vannak a fiú felé, amivel szülőként nagyon óvatosan kellene bánnunk, nehogy mi legyünk azok, akik minden illúzióját összetörjük a szerelemről.

Nyilván féltjük őket, és a legborzalmasabb képek jönnek elő a fejünkben, ha arra gondolunk, hogy annak a pici lánynak, aki most még az ölünkben ül, egyszer lesz egy fiúja, aki a kezét fogja és tapizni akarja.

Ma még a nyakunkba csimpaszkodva kéri, hogy repülőset játsszunk vele, holnap meg már elmegy moziba egy fiúval, és semmilyen hatásunk nem lesz semmire, csak reménykedni fogunk, hogy ne legyen semmi baja. Nekem legalábbis legrosszabb rémálmaimban jönnek elő – tudod, az a fajta, amiből sikítva, leizzadva ébredsz fel – a lányaim első szerelméről mindenféle képek. Hogy majd át kell éljék, hogyan csalják meg, hogyan csapják be, hogyan árulják el őket, hogy biztos megszakad majd a szívük.

Másokon látom, olvasom, hogy hasonlóan aggódnak a gyerekükért, ki tudja, talán a tapasztalat beszél belőlünk, hogy tudjuk, hogy

egy első szerelem valahogy sosem ér jó véget. Lehet, hogy azért, mert véget kell érnie.

Mindig marad utána egy érzés, hogy nem jó időben találkoztunk, bezzeg ha tíz év múlva lett volna, lehet, hogy férj és feleséggé válnánk és holtomiglan-holtodiglan együtt lennénk. Marad utána egy üresség, megbánás, kis állandó fájdalom, ami az évek során persze enyhül, de mindig velünk marad. Mi vagyunk a szülők túlaggódós része, akik nehezen engedik el a gyerekeik kezét, akik már az oviban is többet bőgtek a beszoktatás alatt, mint a gyerekek, és akik kicsit folyton rettegnek, amikor a csemeték új életszakaszba lépnek.

Tedd le a puskát – Mit tegyél, ha a lányod először lesz szerelmes?

Mivel kicsit kényszeres vagyok, van az a rossz szokásom, ha bizonytalannak érzem magam, akkor rögtön utánaolvasok mindenféle szakértőknél, hogy mit mondanak az adott témákról. Nem a Google a legjobb barátom, hanem inkább a könyvek, ezekből eddig mindig sikerült jó irányt kapnom, ha úgy éreztem, el vagyok tévedve. A lányaim első szerelmével kapcsolatban határozottan eltévedve éreztem magam, úgyhogy utánaolvastam és rátaláltam dr. Barbara Becker Holstein pozitív pszichológusra, a tizenéves lélek kiváló ismerőjére, aki két könyvet írt a 8–12 éves lányoknak napló formában mindarról, amit tudniuk kell az érzelmi felnőtté válásról.

Többek között a szerelemről is. És szerencsénkre használati utasítást is írt a szülőknek, hogy mit tehetnek, hogyan viselkedjenek, amikor a lányukról kiderül, hogy szerelmes, életében először. A tanácsai annyira hasznosak, hogy minden lányos háztartásban ki kellene tűzni a hűtőre, hogy mindig szem előtt legyenek.

A pszichológus kifejezetten azt a fajta szerelembe esést vizsgálta, amelyik hirtelen jön, lesöpri a lábáról a lányt, és szinte megszállottá teszi a fiú iránt.

Irányíthatatlan vonzalom, ami valahonnan a tudatalattiból származik, amire nem lehet rászólni, hogy hagyja már abba a vonzódást. A saját páciensei közül a nők döntő többsége ezt a fajta szerelmet már ötévesen átélte. Nyilván ebben a korban még nem lovagoltak el a naplementébe, és általában a fiú nem is tudott a vonzalmukról. Ilyenkor még nincs is szülőként semmi dolgunk a szerelemmel, csak hagyni kell, kinövi a gyerek. Amikor már viszonzásra talál nagyobb korában, akkor viszont érdemes éberebbé válni, mert a szerelem nem az ember legbölcsebb oldalát hozza elő. Úgyhogy okosnak kell lennünk, ha a kamasz lányunk először lesz szerelmes.

1. Ne gúnyold ki

Hallgasd meg, legyél empatikus, és mesélj a saját érzéseidről, amiket az első szerelmeddel átéltél, még azt is mondd el, mi az, amit szerinted elhamarkodtál. Nagyon sokat segíthetsz neki a saját tapasztalataiddal, ezért ne nevesd ki, hogy kicsi még, és hogy ez nem is igazi szerelem, inkább igyekezz átadni neki a tudásodat. És mélyen belül örülj, hogy megosztja veled az érzéseit.

2. Bátorítsd, hogy ne hanyagoljon el mindent a szerelme kedvéért

Könnyen elvesztik a fonalat ilyenkor, próbálj meg hatni rá, hogy ugyanúgy járjon iskolába, folytassa a hobbiját, sportot vagy bármi mást, amiben a szerelem előtt örömet talált. Az életének ebben a szakaszában sajátíthatja el azokat a készségeket, amelyeken akár a karrierje is múlhat, ezt nem szabad hagyni eldobni egy fiúért.

3. Ismerkedj össze a fiúval

A legjobb, amit tehetsz, ha nem tiltod el a szerelmétől, hanem inkább igyekszel közel kerülni mindkettőjükhöz. Hívd át vacsorára a fiút, ne legyél vele ellenséges, maradj nyitott, mert ha támadod, azt a lányod is támadásnak fogja venni, és bezáródik előtted. Pedig ebben az élethelyzetben szüksége van a támogatásodra, neked pedig arra, hogy meg akarja veled beszélni a szerelmi életét.

4. Mondd el neki sokszor, hogy ne siesse el a dolgokat

Mivel a szerelem kicsit elveszi a lányod józan eszét, neked kell néha szólni, hogy maradjon két lábbal a földön, és mielőtt még nagyon komolyan venné a kapcsolatot, ismerje meg jobban a fiút, a barátait, hobbiját, és hogy milyen értékek szerint él.

5. Javasolj neki randiötleteket…

…hogy minél többféle tevékenységeket végezzenek együtt. Így láthatják, hogy tényleg egymásnak valók, jól érzik magukat mindenféle helyzetben együtt, vagy csak a hormonok tombolásáról van szó.

Tedd le a puskát – Mit tegyél, ha a lányod először lesz szerelmes?

6. Készítsd fel a csalódásra

Nem arra gondol itt a pszichológus, hogy mondd el neki, hogy “minden férfi bunkó”, mert ez így nem igaz, és senki sem akarja lerombolni a lánya illúzióit. Csak finoman mesélj neki arról, hogy nem minden ember az, akinek mutatja magát, ami fájdalmas, amikor kiderül.

7. Ha úgy dönt, ez bizony szerelem, akkor állj mellette

Ha azt látod, hogy a lányod tisztában van vele, hogy a szerelem első hulláma biológiai alapon működik és idővel csendesülni fog, és még így is kitart a választottja mellett, akkor hagyd, hogy teljes szívével belevesse magát a kapcsolatba. Fontos, hogy tudja, mellette állsz, akármi is történik majd vele ezen az ismeretlen terepen.

8. Ha nem biztos az érzéseiben, akkor segíts neki szakítani

Tizenévesen könnyen jöhet a szerelem, és követheti a felismerés, hogy mégsem akarja annyira annak a fiúnak a közelségét. Anyaként az egyik feladatod, hogy megtanítsd szakítani, korrektnek és őszintének lenni. Ne hagyd, hogy beleessen abba a hibába, hogy azért tart ki valaki mellett, akit nem szeret igazán, mert fél a környezete ítéletétől vagy az egyedülléttől. Erősítsd meg benne, hogy ha nem érzi teljesen biztosnak magában az igent egy kapcsolatban, akkor az nemet jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top