Család

Egyre több a szivárványcsalád Magyarországon

Felmérést végzett a Háttér Társaság 1200 LMBTQI ember között, és megállapították, hogy egyre több azonos nemű pár vállal gyermeket Magyarországon.

A szivárványcsaládok helyzete Magyarországon címmel készített kutatást a Háttér Társaság 1200 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ember megkérdezésével a gyermekvállalásról és annak jogi nehézségeiről.

A kutatásból kiderül, hogy egyre több egynemű pár vállal gyereket, vagy legalábbis tett konkrét lépéseket az ügy érdekében. A 26 évnél idősebb válaszadók 21 százaléka már szülő vagy társszülő, míg 7,5 százalékuk konkrét lépéseket tett a gyermekvállalás felé. A nagykorú válaszadók több mint fele szeretne gyermeket vállalni a jövőben.

2010-ben a válaszadók döntő többsége (82 százalék) korábbi heteró kapcsolatából született gyermekét nevelte, negyven százalék azok aránya, akik már azonos nemű párjukkal vállaltak gyermeket.

A Háttér Társaság kutatásában kiemeli, hogy az eredmények azért jelentősek, mert a hatályos jogi helyzet csak “házastársak, különnemű élettársak és ‒ bizonyos feltételekkel ‒ egyedülálló nők számára teszi lehetővé a mesterséges megtermékenyítést”. Azonos neműek nem fogadhatnak örökbe, de a pár egyik tagja dönthet úgy, hogy egyénileg örökbe fogad egy gyermeket.

Érhető, hogy a válaszadók harmada nem vállalja fel irányultságát az egészségügyi vagy oktatási intézményekben. A családalapítást nehezíti az is, hogy a válaszadók csupán 68 százalékát fogadják el szülei, akárcsak az, hogy a válaszadók negyven százaléka tapasztalja, hogy “szülei nem tekintenek teljes mértékben az unokájukként a gyermekeire.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top