Család

30 ezres bírság a sisak nélkül bicikliző gyerekek szüleinek

Nem indul jól a tavasz a francia kisgyerekek számára, miután a francia törvényhozás úgy döntött, a 12 év alatti gyerekek csak kerékpáros sisakban biciklizhetnek. A fejfedő nélkül biciklizők szüleit példásan megbüntetik.

Kilencven euró büntetésre számíthat az a francia szülő, akinek gyermeke kerékpáros sisak nélkül biciklizik. Franciaországban a múlt héttől kötelező a 12 év alatti gyermekeknek a kerékpáros sisak használata, ha biciklire pattannak.

A kötelező kerékpárossisak-viselés bevezetése megosztja a franciákat. Van, aki szerint a sisaktól kevesebb lesz a halálos közlekedési baleset, amiből egyre több történik: 2015-ben hét százalékkal nőtt a végzetes bringás balesetek száma Franciaországban.

Az ellenzők szerint a kötelező sisakviselés inkább elrettenti a gyerekeket a biciklizéstől, ami hosszútávon akár az egyre kedveltebb párizsi közösségi kerékpárrendszert veszélyeztetheti. Úgy vélik, kötelező sisak helyett inkább fejleszteni kellene a biciklis infrastruktúrát, mint Hollandiában vagy Dániában – írja a Bicycling.com.

Ausztráliában mindenkinek kötelező

Más országok is bevezették a kötelező kerékpárossisak-viselést: a kanadai Manitoba tartományban szintén a 12 éven aluli kerékpárosoknak kötelező, míg Ausztráliában mindenkinek. Aki a kenguruk földjén sisak nélkül pattan nyeregbe, az akár 70 ezer forintnyi bírságot is fizethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top