Család

Plusz tételek drágítják a temetkezést

Elkerülhetetlen, hogy változzanak a temetkezési költségek, miután tavaly év vége óta új előírások vonatkoznak a temetkezési vállalkozókra. Akár 20 százalékkal is drágulhat a kegyeleti szolgáltatás ára.

Még tavaly decemberben módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtását szabályzó kormányrendeletet, többek között olyan szolgáltatásokat is fizetőssé tettek, amit eddig ingyen kaptak az elhunyt hozzátartozói. A temetkezési vállalkozásoknak júliusig van idejük arra, hogy átálljanak az online számlázási rendszerre, az ehhez szükséges szoftvert áremeléssel tudják finanszírozni a cégek – írja a baon.hu.

A számlát részletezniük kell, a ravatalozó használata mellett ezentúl fizetni kell a személyi okmányokért, az elhunyt ruháinak átvételéért vagy az elhunyt megtekintéséért is, de felkerül a számlára a statisztikai adatszolgáltatásban való közreműködés díja is. A vállalkozók úgy számolnak, hogy a legenyhébb árak is legalább 20 százalékkal emelik majd a költségeiket, amit az elhunyt hozzátartozói fizetnek meg.

A temetési szertartás végén a temettető egy 12 oldalas számlát kap, emiatt a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete folyamatosan az egyeztet a Belügyminisztériummal a kormányrendeletben előírt számlakép minél egyszerűbb használatáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top