Család

5 gyereknevelési tipp a Harvard kutatóitól

Így neveljük a gyerekeinket a világ egyik legjobb egyetemének professzorai szerint!

1. Tartalmasan eltöltött közös idő

Nagyon fontos, hogy rendszeresen időt töltsünk a gyerekkel, és hogy az ilyen alkalmakkor lehetőleg kerítsünk sort mély, tartalmas beszélgetésekre is. Érdeklődjünk a gondolataik, vágyaik felől, legyünk támogatóak, így a velünk való kapcsolatuk egész életükre jó példa lehet számukra. 

2. Legyünk jó példaképek

A gyerekek nagyon alaposan megfigyelnek minket, és hajlamosak másolni viselkedésünket. Épp ezért legyünk következetesek, és biztosítsunk szilárd morális mintaképet nekik.

3. Adjunk nekik felelősséget

Jó, ha a gyerekek minél korábban megtapasztalhatják a felelősség súlyát. Ezek persze az ő esetükben egészen apró dolgok lehetnek: a közös főzés vagy háztartási feladatok például remekül megtaníthatják őt erre. Fontos, hogy ilyenkor mi is kifejezzük hálánkat a segítségéért, hogy a gyerek motiváltabbnak érezhesse magát.

5 gyereknevelési tipp a Harvard kutatóitól

4. Szélesítsük a horizontját

Ha szeretnénk, hogy a gyerek később is empatikus és szociálisan érzékeny legyen, jó, ha már kisebb korában rávezetjük néhány globális problémára. A környezettudatosságra nevelést, a kevésbé privilegizált helyzetben élők problémáinak megértetését nem lehet elég korán kezdeni.

 5. Beszéljen az érzéseiről

Bátorítsuk a gyereket, hogy beszéljen az érzéseiről, gondolatairól, tanítsuk meg neki kifejezni belső folyamatait. Tanítsuk meg őket a konfliktuskezelésre, és arra, hogyan csillapítsák le saját indulataikat.

 

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top