Család

“A szenvedésért nem jár szeretet” – nők vallomásai a szerelemről

A szerelem fáj. Legalábbis végtelen mennyiségű dal és vers szól arról, hogy mi minden sülhet el balul egy párkapcsolatban.

A fájdalom és a szerelem annyira összekapcsolódott már, hogy nincs is meg az egyik a másik nélkül. Összetörünk tőle, csalódunk, ha nem szeretnek viszont, vagy csak valamiért nem működik a kapcsolat. És mégis, mintha belső kényszer hajtana minket, hogy újra meg újra megkockáztassuk a fájdalmat. Nők mesélték el, milyen leckéket tanultak meg a szerelemről fájdalmas tapasztalatok útján.

1. A szenvedésért nem jár szeretet

“A legnehezebb lecke a szerelemről számomra az volt, amikor rájöttem, hogy csak azért, mert rengeteg fizikai és lelki fájdalmat elviselek valakitől, nem érdemlek több szeretetet. Amikor ráébredtem, hogy úgy akartam kiharcolni magamnak a szerelmet, hogy hagytam magam bántani, iszonyatos dühöt éreztem. De ezt csak így tudtam megtanulni.”

2. A túl korai szex elveheti egy komoly kapcsolat esélyét

“Még akkor is, amikor annak van itt az ideje, hogy csak rövid időre összejöjjünk a pasikkal, kell, hogy kiszúrjuk, mikor túl korai a szex. Nemrég találkoztam egy csodálatos férfival, rengeteg közös volt bennünk, és pár randi után már intimmé vált a dolog. Folyton írogatott nekem, hogy mennyire szeret velem lenni, beszélgetni, csak úgy együtt létezni, de amikor az első éjszaka megtörtént, hirtelen máshogy kezdett viselkedni. Másnap reggel csak úgy elment, ölelés vagy csók nélkül. Ezek után már csak akkor írt, ha én írtam neki előbb, gondolom azért válaszolt, mert udvarias, de nem hívott találkára azóta. Szerintem, ha én hívnám randizni, akkor valami kifogással kibújna alóla.”

3. Nem változtathatod meg a másik érzelmi intelligenciáját

“Randiztam valakivel három és fél évig, de nem sikerült egy nevezőre jutnunk. Érzelmi szinten a pasi máshol tartott, mint én. Pedig olyan sok dologban egyeztünk, nem értettem, hogy miért nem tudjuk egymást ugyanúgy szeretni. Végül az segített, hogy elmentem pszichoterápiára, és megértettem a saját berögzült mintáimat.”

4. A szerelem nem elég ahhoz, hogy működjön egy kapcsolat

“Mindegy, mennyire szeretsz valakit, mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy viszontszeret a másik. Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok fájdalmas akadályon kell keresztül verekednem magam ahhoz, hogy jó párkapcsolatom legyen. A kapcsolat nem lesz boldog, csak ha minden nap azzá teszed.”

5. A bizalom a legfontosabb

“Egy kapcsolatban nincs igazi szerelem bizalom nélkül, bizalom pedig nem jön létre, ha bizonytalan vagy önmagadban. Nem tudsz szeretet adni és kapni teljes mértékben, ha nem tudod szeretni magadat. A láng kialszik végül, ha nem tartjátok mindketten életben. A nyílt és őszinte kommunikáció elengedhetetlen egy párkapcsolatban.”

6. Nem vesztegethetsz meg senkit, hogy szeressen

“Mindegy, hogy mennyi kedvességet teszel érte, hogy nélkülözhetetlenné tedd magad. Mindegy, hányszor főzöl neki vacsorát vagy leped meg a kedvenc sütijével. Ha nem szeret, akkor nem szeret. Nem tudod megvesztegetni, hogy úgy érezzen, ahogy szeretnéd.”

7. Ha megcsalta veled a párját, téged is meg fog csalni

“Remek érzés volt tudni, hogy engem akar akkor is, amikor a feleségével van. De ez nem jelentette azt, hogy különleges lennék, vagy hogy amikor kikerül a képből a másik, akkor is velem akar majd lenni.”

8. A szerelem döntés kérdése

A szerelem nemcsak úgy megtörténik, hanem hagynunk kell, hogy megtörténjen. Néha túl gyorsan lobban fel és el is tűnik hamar. Néha pedig csak azért múlik el, mert úgy döntesz, hogy már nem fektetsz bele több energiát, hogy érdekeljen.”

9. Az időddel kell fizetned

“Simán belerakjuk az időnket és energiánkat a munkánkba vagy az edzésekbe, de sokan nem vagyunk hajlandóak elég időt szánni egymásra.”

10. Először magadat kell szeretned

“Ha nem tiszteled és szereted magad, akkor nem tud más sem szeretni.”

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top