Család

Meghalt a Nobel-díjas Oláh György

Meghalt a kémiai Nobel-díjjal kitűntetett világhírű tudós, Oláh György.

Beverly Hillsben március 8-án meghalt Oláh György, a 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. Oláh Györgyöt 1994-ben kémiai Nobel-díjjal tüntetté ki a karbokationok kutatásában elért eredményeiért.

Oláh György 1927. május 22-én Budapesten született, idén ünnepelhette volna 90. születésnapját. Tanulmányait a Piarista Gimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta. Érdeklődése a szerves kémia felé fordult, 1949-ben doktorált. 1954-ben csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia újonnan létrehozott Központi Kémiai Kutatóintézetéhez, ahol szerves kémiai kutatócsoportot alapított.

Oláh György 1956-ban családjával együtt Kanadában költözött, majd 1965-ban az Egyesült Államokban telepedett le. 1977-től Kaliforniában élt és dolgozott, ahol a Dél-kaliforniai Egyetem professzora, a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet igazgatója volt – adta hírül a Magyar Tudományos Akadémia.

90 évesen meghalt a Nobel-díjas tudós
90 évesen meghalt a Nobel-díjas kémikus

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top