Család

A gyerekeknek szánt okosóra megnyugtatja a szülőket

Az Alcatel okosórája kifejlesztése során a gyerekek biztonságát és a szülők nyugalmát tartotta szem előtt. Ideális lehet azoknak, akik még nem akarnak telefont adni a kisiskolás gyerekek kezébe.

Az Alcatel Move Time (SW10) nevű okosórája már megjelenésével mosolyt fakaszt mindenki arcára. Az 5–9 éves piciknek szánt eszköz ugyanis vidám, narancssárga-kék-zöld színösszeállításával játék órának tűnik, annak ellenére, hogy komoly technológiát rejt.

A gyerekek csuklójára egy egyszerű fémpatent segítségével lehet felpattintani, a gumiszíj pedig kellően tartós ahhoz, hogy még akár hevesebb játék során is a helyén maradjon. Az óra egyszínű, fekete alapon fehér OLED kijelzője 96×64 pixeles, ez bőven elég az egyszerűbb információk (idő, akkumulátor töltöttsége stb.) megjelenítésére, de kis animációkat is le tud játszani, ha a szülők telefonálnak.

5-9 éves gyerekeknek ajánlott (Fotó: Leéb Ádám)
5–9 éves gyerekeknek ajánlott (Fotó: Leéb Ádám)

Minek a gyereknek egy ilyen?!?

Az Alcatel Move Time kiváló választás lehet azoknak a szülőknek, akik úgy érzik, egyelőre talán túlzás lenne az óvodás vagy általános iskolás kisgyerek kezébe mobil-, pláne okostelefont adni. Az órába egy microSIM kártya helyezhető, amelynek segítségével a szülők bármikor kapcsolatba léphetnek a gyerekkel: az órán keresztül felhívhatják, de akár hangüzenetet is hagyhatnak. A gyerekek is tudnak hívást kezdeményezni, de csak 5 előre megadott számot hívhatnak, és csak egy előre rögzített számra tudnak üzenetet küldeni.

Az Alcatel Move Time a gyerekek biztonságáról is gondoskodik: az ismeretlen számokról érkező hívásokat azonnal elutasítja, a szülők pedig androidos vagy iOS-készülékükön keresztül egy applikáció segítségével bármikor láthatják, hol tartózkodik éppen a gyerek. Arra is van lehetőség, hogy a szülők riasztást kapjanak, ha a gyerek elhagy egy előre megadott zónát (például a kertet vagy a játszóteret).

USB-kábel segítségével tölthető, akár 96 órán át rendelkezésre áll (Fotó: Leéb Ádám)
USB kábel segítségével tölthető, akár 96 órán át rendelkezésre áll (Fotó: Leéb Ádám)

Az óra oldalán található egy S. O. S. gomb is, amelynek segítségével vészjelzést lehet küldeni a szülőknek. Az Alcatel Move Time 380 mAh-s akkumulátora nyolc órán keresztül táplálja az okosórát hangüzenetek és 5 órán keresztül telefonhívások esetén. Emellett akár 96 órán keresztül rendelkezésre is tud állni, ha épp nem használják.

Az okosóra a beépített GPS segítségével értesíti a szülőket a gyerek tartózkodási helyéről – ez például hasznos lehet, ha egy osztálykirándulás után keresik a tömegben – a wifijelek érzékelésével pedig akár beltéren is lehetővé teszi a helyzetmeghatározást, így ha a gyerek véletlenül elveszne bevásárlás közben, könnyedén a nyomára akadhatnak a szülők.

Az Alcatel Move Time az IP65 szabványnak megfelelően ellenálló a porral szemben, és bizonyos mértékig cseppálló is, így akkor sincs baj, ha a gyerek túl lelkesen mos kezet, vagy esetleg az órára borul egy pohár narancslé.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy Magyarországon mennyibe fog kerülni a gyerekeknek szánt okosóra, de külföldön körülbelül 60-62 fontot, azaz 20-22 000 forintot kérnek érte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top