Család

“Ne béreljen lakást cigány család a Várban!”

Megdöbbentő történetet osztott meg oldalán a Roma Sajtóközpont. A budapesti 1. kerületben, a Várban található egyik társasházi lakástulajdonosa a közös képviselőnek írt levelet, amelyben kifejti, hogy a szomszédjában élő cigány család léte borzasztóan zavarja. A közgyűlés pedig mielőbb tegyen ez ellen.

A Roma Sajtközponthoz érkezett a Vár egyik társasházi lakójának e-mailben elküldött levele, melyet a közös képviselő továbbított a szervezethez. A történet és annak szereplői valóságosak, a neveket ugyanakkor a Roma Sajtóközpont megváltoztatta. Íme egy olyan magyar történet, amelytől biztosan sokaknak felszalad a szemöldökük, és a levél olvasatán értetlenül néznek maguk elé. Velünk legalábbis ez történt.

A történet főhősét, a budai várlakót nevezhetjük dr. Böhöm Lajos úrnak. Böhöm úr öntudatos, büszke magyar állampolgár, okleveles mérnök, doktori fokozattal. 

Nos, a minap Böhöm úrnál betelt a pohár, így levelet írt a társasház közös képviselőjének és a lakóknak.

“T. Asszonyom!

Tájékoztatom arról, hogy a f. hó 22-i közgyűlésen egyéb elfoglaltságom miatt nem tudok részt venni és nincs olyan tulajdonostárs, akinek meghatalmazást adnék.

Kérem viszont, hogy a közgyűlésen nevemben szíveskedjék az alábbi sérelmes ügyet előadni:
A szomszédomban (Balassi lakás) hónapok óta egy többgyerekes cigánycsalád lakik bérlőként, ami felháborít.

Ezt a véleményemet Balassi úrral már szóban közöltem. A Thtv. nem korlátozza ugyan a kizárólagos tulajdonban lévő lakások feletti rendelkezési jogot (pl. kit választ bérlőként), de másfelől előírja, hogy egy tulajdonostárs csak úgy gyakorolhatja ezt a jogát, hogy a tulajdonostársak érdekeit nem sérti.

Márpedig engem irritál és sért ez a helyzet, ezért felszólítom Balassiékat, hogy ezt az anomáliát mielőbb szüntessék meg, és találjanak fehér embert bérlőnek! Maga a tudat, hogy egy budavári polgári házban egy cigánycsalád lakik a szomszédomban, számomra elviselhetetlen, tűrhetetlen, és nem értem Balassiékat, hogy miként vetemedhettek ilyen övön aluli sértésre a tulajdonostársakkal szemben.

Üdv: Dr. Böhöm Lajos Tulajdonostárs”

Ne költözzön cigány család a szomszédomba
Ne költözzön cigány család a szomszédomba

Ennyi tehát Böhöm úr felháborodott levele. Az csak hab a torta tetején, hogy a Roma Sajtóközpont történetében kiderül, a szomszédba költözött többgyermekes – valójában összesen kettő – család még véletlenül sem cigány. A feleség nem cigány magyar asszony, a férje pedig olasz állampolgár.

A szomszédok – akik érthető módon szintén megdöbbentek Böhöm úr levelén – úgy gondolják, rendes, csendes emberek, gyerekeik hangját sem hallani. A család egyébként azért költözött ideiglenesen Böhöm úr szomszédságába, mert a közelben, vagyis ugyancsak a budai Várnegyedben található saját lakásukat éppen felújítják.

Az olasz férj azt fontolgatja, ügyvédhez fordul, és pert indít, mert ilyen jellegű gyűlölettel még sosem találkozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top