Család

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

Mivel három kislányom van, ezért elég nagy súlyként nehezedik a vállamra az, hogy milyen példát mutatok nekik, azaz mit tanítok meg a nőiségről, életről, problémamegoldásról és úgy általában a világmindenségről meg mindenről.

A csapból is az folyik, hogy anya a példa, a lányok lemásolják a viselkedésmintáinkat, ahogy mi anyák szeretjük őket, úgy szeretnek majd ők is felnőtt korukban és ahogy tőlünk látták a konfliktuskezelési módszereket, úgy tudnak majd ellavírozni a nagybetűs életben a társas kapcsolatokban.

Csehül állok példamutatásban – belülről gondolom a legtöbb anya így érez –, mert nem akarnám, hogy olyan buktatókkal, hibákkal kelljen szembesülniük, mint amiket én éltem át.

Ne csak 30 éves korukra jussanak el odáig, hogy valamennyire kibékülnek önmagukkal, ahogy én, és hogy húszas éveikben ne tévelyegjenek annyit, ne meneküljenek, mint azt az én példámból esetleg eltanulhatták.

A fiatal anyaságnak talán ez az egyik hátulütője, hogy már akkor is ott álltam példaként előttük, amikor még én sem tudtam, merre van az előre, és sokkal kevésbé voltam tudatos anya, mint most, 37 éves fejjel.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

Vannak persze ötleteim, mi mindent kellene a lányaimnak megtanítanom, hogy aztán 18 éves koruk után biztos lábakon álljanak az életben. Ezt a 18+1 pontot legszívesebben kitűzném nekik a hűtőre, hogy bevésődjön alaposan a tudatalattijukba, mihez tartsák magukat majd felnőtt nőként.

1. Nem az számít, mi van a lábad között, hanem hogy mi van a fejedben

Nem az határozza meg, mit tud egy ember, hogy nőből vagy férfiból van. Teljesen mindegy, hogy lánynak születtél, soha, de soha ne tartsd magad kevesebbnek egy férfinél, legyen szó munkáról vagy párkapcsolatról.

2. Szeresd és ismerd magad testileg és lelkileg

Az önismeret vezet az önszeretethez. Ha tisztában vagy a saját képességeiddel, erősségeiddel és gyengeségeiddel, és mindezt elfogadod magadban, akkor már nyert ügyed van. Akkor már úgy tudsz belépni egy helyiségbe, hogy oda be vagy lépve. Nem azért, mert tökéletes vagy, hanem épp azért, mert úgy is szereted saját magadat, hogy tudod, miben vagy tökéletlen.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

3. Ha nincs pasi, az nem a világ vége

Nem kell hozzá mindenáron férfi, hogy jól érezd magad a bőrödben, vagy hogy elboldogulj az életben. Nem kell olyan párkapcsolat, ami csak azért van, mert nem vagy biztos magadban, és támaszkodni akarsz valakire. Ha nincs pasi, az nem a világ vége, attól nyugodt szívvel lehet boldogan élni.

4. Ne függj anyagilag senkitől

Nincs annál nehezebb élethelyzet, mint mikor beleragad valaki egy rossz – netán bántalmazó – házasságba azért, mert nem tudna megállni anyagilag a lábán egyedül, akár gyerekekkel együtt. Van elég eszed és képességed hozzá, hogy el tudsz boldogulni egyedül is, nem kell függened senkitől.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

5. A változás jó dolog

A változástól nem félni kell, hanem izgalommal várni, mit hoz a jövő. Csak azért félünk tőle, mert szeretjük előre megírni a fejünkben a forgatókönyvet, amit persze mindig átír az élet. Ha pályát akarsz változtatni menet közben, akkor hajrá. Ha el akarsz költözni, akkor nyomás. Ha át akarod formálni az életedet, akkor ott van hozzá a kulcs a kezedben.

6. Ha kedveset tudsz mondani valakinek, mondd ki

Mindenki, de tényleg mindenki szereti, ha kedvesen szólnak hozzá, megdicsérik, udvariasak vele, elismerő szavakat mondanak neki. Ha őszintén, szívből jövő kedvesség van a fejedben, azt habozás nélkül, nyugodt szívvel mondd ki, ne félj mások reakcióitól.

7. Unalmas lenne a világ, ha mindenki szeretne mindenkit

A megfelelési kényszer gyilkos dolog, saját magunkat romboljuk csak vele. Nem kell mindenkinek tetszeni, nem kell, hogy mindenki szeressen, attól még nem leszel kevesebb, ha valakinek nem vagy szimpatikus, vagy valakivel konfliktusba kerülsz. A hitelesség és őszinteség sokkal fontosabb dolog annál, hogy mások mit gondolnak rólad.

8. Mindig csak annyit igyál, amennyitől nem borulsz az asztal alá

Ha átfut az agyadon, hogy “még egy pohár, és fejre állok”, akkor az úgy is van, hallgass a belső hangodra, mert nem akarsz kiszolgáltatott helyzetbe kerülni az alkohol miatt. Nincs baj azzal, ha buliban iszol, de azzal igen, ha másnap reggel nem tudsz visszaemlékezni, mi történt veled az este.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

9. Mondj nemet

Mindenre, de MINDENRE mondhatsz nemet, amit nem akarsz megcsinálni. Legyen szó szexről, munkáról, barátságról, ételről, akármiről, olyan nincs, hogy csak mások kedvéért tegyél meg valamit, amitől amúgy lábrázást kapsz.

10. Inkább nevess, mint sírj

Amikor olyan helyzetbe kerülsz, ami végtelenül idegesítő, de nem tudod megváltoztatni, akkor inkább nevess az egészen. Teljesen felesleges rágnod magad olyan problémákon, amiket nem áll hatalmadban megoldani, és amiket nem tudsz irányítani.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

11. Olyan nincs, hogy lehetetlen

Ha van egy célod, ne hagyd, hogy bármi vagy bárki eltántorítson tőle. Lehet, hogy kinevetnek, lehet, hogy le akarnak beszélni, lehet, hogy egy sor akadály gördül eléd, de te vedd komolyan magad és tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy elérd a célod. Ha nem sikerül, akkor pedig ne keseredj el, keress másik útvonalat, álmodj újat és csak menj előre.

12. Ne a sikert hajszold, hanem azt, amit szeretsz csinálni

Lehet, hogy jól fizető, sikerrel kecsegtető állást ajánlanak fel, de ha nincs egy csepp lelkesedés sem benned, akkor megette a fene az egészet. Olyan szemmel válassz magadnak szakmát, munkát, hogy mi az, amitől tűzbe jössz, mi az, amit tudsz úgy csinálni napról napra, hogy elégedetten dőlsz tőle hátra esténként.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

13. Olyan pasival ne kezdj, akit mentegetned kell magad előtt

Az már rég rossz, ha a kapcsolat elején ott villog a fejedben a vészjelző lámpa, de nem veszel róla tudomást, inkább megmagyarázod magadnak, hogy miért jogos, ahogy a másik viselkedik. Mindig van mentség, ez az egyik női szupererő, hogy meg tudjuk magunknak indokolni, miért fogadjuk el még az elfogadhatatlant is. Ne ess ebbe a hibába, hallgass a belső vészjelződre, és menj tovább, ne horgonyozz le olyan pasinál, akivel kapcsolatban rossz érzéseid vannak.

14. Öleld meg minél többször a gyerekeidet

Az anyaság nem lesz egyszerű menet, de egyetlen egyet elég ha szem előtt tartasz: mindennap annyiszor öleld meg szeretettel a gyerekeidet, ahányszor csak bírod – és ahányszor engedik. Lesznek napok, amikor utáljátok majd egymást, de egy nagy öleléssel a legtöbb probléma megoldható.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

15. Soha ne dobj el egy barátot pasi miatt

Furcsán hangozhat, de a férfiak, párkapcsolatok az életedben nem annyira állandóak, mint a barátság. Persze szerelmesen azt hiszed majd, hogy nem kell neked senki más, csak a melletted lévő férfi, de ez nagy csalódásokhoz vezethet. A barátaidat becsüld meg, ők ott lesznek veled akkor is, amikor mindenki szétszéled és velük mindig megoszthatod életed szépségeit és szörnyűségeit, ez pedig ritka kincs, ne ereszd ki a kezedből egy pasi miatt.

16. Ne nyeld le az érzéseidet

Ha ideges vagy, legyél ideges. Ha boldog vagy, legyél maradéktalanul boldog. Ha mérges vagy, nyugodtan kiabálj. Ha sírni szeretnél a meghatottságtól, szégyenérzet nélkül zokogj. Ha valami annyira fáj, hogy kibírhatatlan, akkor törd össze az összes tányért. Ne fojtsd el az érzelmeidet, mert rámehet a testi-lelki egészséged.

18+1 dolog, amit meg akarok tanítani a lányaimnak 18 éves korukig

17. Ha tévedtél, nyugodtan kérj bocsánatot

Senki sem tökéletes, senki sem tud mindent, és főleg senki sem tévedhetetlen. Szabad hibázni, utána viszont, ha rájöttél, hogy nem volt igazad, akkor legyél korrekt, és állj oda, tudd azt mondani, hogy bocsánat.

18. A családod mindig melletted áll majd

Ne feledd, hogy kősziklaként állunk mögötted, amíg lélegzünk. Mindig lesz otthon neked egy ágy és étel, ha bajban lennél, és mindig vár egy nagy ölelés, ha szükséged van rá. Nem tudsz akkora marhaságot csinálni, hogy anyád és apád kiszeressen belőled.

+1. NE EGYÉL CUKROT!

A cukor rossz, értem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top