Család

Kapuzárási pánik a pasiknál: lehet dühöngő őrült, nőfaló, vagy éppen depressziós is

Minden férfi életében eljön az a pont, amikor észreveszi a testén a változásokat, és rájön arra is, hogy belül is megváltozott: már másképp lát és érez dolgokat, mint azelőtt. Nem mindenkinek okoz ez komoly frusztrációt, de néhány férfi egészen kivetkőzik magából ebben az időszakban. A jó hír az, hogy a legtöbben hamar rájönnek arra is, hogy 50 után is van élet, méghozzá nem is rossz.

Valamikor 40 éves kor felett egyfajta hormonális változás indul meg minden férfi szervezetében, amikor a tesztoszteronszint szépen lassan elkezd csökkenni. A férfi nemi hormonszint változása nem annyira látványos, viszont komoly lélektani változásokkal járhat. Gondoljunk csak arra, amikor a kamaszfiú hirtelen agresszívvá válik, mert a nagy mennyiségű tesztoszteron hirtelen elárasztja a szervezetét. Nos ennek éppen az ellenkezőjéről van szó, de hasonló lelki változásokat indíthat be. 40 és 50 éves kor között valamikor a hormonszint csökkenni kezd, és a férfiak rájönnek arra is, hogy csökken a szexuális étvágyuk, csökken a teljesítőképességük, megindul az izomtömeg csökkenése is a szervezetükben.

Ez egy olyan stresszhelyzet, amit mindenki másképp kezel, másként él meg. A kapuzárási pánik csúcspontján, úgy 50 körül ennek látványos viselkedésbeli jelei is vannak: nézzük csak meg, hogy hogyan vezetnek autót ezek a férfiak, mennyit és milyen hangosan dühöngenek, káromkodnak, és mennyire nehéz hozzájuk szólni otthon, a családban. Szerencsére sok férfit nem visel meg ez az állapot látványosan.

“47 éves voltam, amikor egyik reggel álltam a zuhany alatt, és azt vettem észre, hogy már nem olyan izmos a karom. Sőt először egészen fura volt, mert elgondolkodtam, hogy kinek a karja ez itt a víz alatt, és csak utána kapcsoltam, hogy az enyém. Nem jellemző, hogy hosszasan nézegetem magam a tükörben, de aznap alaposan végigmértem magam, és rájöttem, hogy bizony már egy vén szivar vagyok. Egész nap rossz kedvem volt ettől, délután úgy döntöttem, hogy esetleg veszek bérletet egy edzőterembe, de estére ezt elvetettem. Szerintem szánalmas lennék, ahogy cipelem a súlyzókat mások között és izzadnék. Aztán arra gondoltam, hogy ez egy természetes folyamat, és nem kell kiakadni rajta, de attól még magam alatt voltam.

Hetekig rossz kedvem volt, szeretkezni sem volt hangulatom. Aztán a feleségem megkérdezte, hogy mi bánt, mostanában olyan szomorú vagyok, és vettem egy nagy levegőt, és elmondtam. Komolyan végighallgatott, aztán megsimogatta a fejem: Figyelj, a testünk egyszer csak elkezd öregedni, ez teljesen normális, és senki sem örül ennek, de ez az élet rendje. Ha nem tetszik, akkor tégy ellene. Egyébként szerintem te ugyanolyan sármos férfi vagy most is, mint 20 évvel ezelőtt, és örülök annak, hogy higgadtabb, nyugodtabb lettél. Az ősz hajszálaid pedig különösen tetszenek, szóval fel a fejjel! Egész hamar megvigasztalódtam, azóta az olvasószemüvegemet sem tartom olyan kínosnak. És rájöttem arra, hogy annak is megvan a maga a szépsége, hogy öregszem: egyre több nőt látok szépnek magam körül, fiatalabb koromban sokkal finnyásabb voltam.”

Sajnos nem mindenki képes arra, hogy elmondja a legbensőbb problémáit, vagy nem is tudja megfogalmazni azt, hogy mi bántja. És sokan nem annyira szerencsések, hogy beletörődjenek a változásokba és a dolog jó oldalát keressék.

A férjem még nem volt 50, amikor elkezdett valahogy furán viselkedni: kapkodott, csapkodott, hisztériázott, mindennel baja volt. Először nem is értettem, aztán rájöttem, hogy öregszik, és ez neki is feltűnt. Azt gondoltam, hogy tapintatosan nem hozom szóba a témát, de egyre furcsább lett. Elkezdett olyan ruhákat vásárolni magának, ami 25 évesekre való volt, vett egy új kocsit, egyre többet kimaradt, bulizni járt.

Aztán kiderült, hogy van egy fiatal barátnője, és elköltözött otthonról. Akkor azt gondoltam, hogy tiszta hülye, és elment az esze, hiszen az új barátnője csak egy-két évvel volt idősebb, mint a lányaink. Én nagyon összetörtem, csontsovánnyá fogytam, ő pedig már a válásról beszélt. Eltelt egy év, addigra ő megunta a fiatal barátnőjét, én viszont rájöttem  arra, hogy mennyire untam már a közös életünket, és már nem akarom, hogy hazaköltözzön. Szóval a férjem két szék közül a pad alá esett, én viszont hálás vagyok a kapuzárási pánikjának, mert így legalább rájöttem, hogy én mire vágyom.

Kapuzárási pánik a pasiknál: lehet dühöngő őrült, nőfaló vagy éppen depressziós is

Bakó Eszter tanácsadó szakpszichológus azt mondja, hogy az életközepi értékválság egy teljesen természetes folyamat, amelyen minden férfi ( és nő)átmegy, csak nem mindenkit visel meg ugyanolyan mértékben.

Ilyenkor egy férfi végiggondolja, hogy milyen új dolgokra vágyik az életében, és mik maradjanak meg a régiek közül. Sokszor ezt az élethelyzetet egy konkrét történés váltja ki: nagypapa lesz, meghal az egyik szülője, vagy egy kisebb-nagyobb fizikai betegséggel szembesül és ennek kapcsán döbben rá, hogy öregszik. A külső és a belső változások együtt indítanak meg egy folyamatot, amelyben elgondolkodik a férfi: vajon mire van szüksége az életében, mi az ami hiányzik, a hiányok pedig sokszor keresésre, majd változtatásra sarkallnak. Egy-egy krízishelyzetben nemcsak veszély van, hanem lehetőség is  a változtatásra. Az életközépi válság egy ún. normatív krízis, mely az egyén személyiségfejlődésének természetes időszaka. Vannak konkrét közhelyes példák, amik tényleg sokszor előfordulnak a való életben, például valaki egyik napról a másikra felrúgja a házasságát, vagy hitelt vesz fel egy új autó megvásárlására. 

Akinek egészséges önértékelése van alapjáraton, azt nem viselik meg annyira az öregedés jelei, hiszen ő rendben van magával, nem zuhan meg a változástól. Az esetleges szexuális problémák is az esetek döntő többségében nem szervi problémára vezethetők vissza, hanem inkább lelki okai vannak. Sokszor ezek a férfiak már több évtizedes házasságban élnek, amibe jól bele lehet fásulni ennyi idő alatt. A munka mókuskereke és a gyerekneveléssel járó felelősség miatt az egymásra szánt minőségi idő kopik ki ezeknek a pároknak az életéből, pedig ez az intimitást ébren tartó erő. Épp erre nem szakítanak időt a mindennapi rohanás, a gyereknevelés, a munka és a gondok mellett a párok. 50 évesen aztán a férfiak komolyan elgondolkoznak azon, hogy mennyit érek én férfiként, milyen a teljesítményem úgy általában: fizikailag, a munkában és az ágyban egyaránt. És persze nem szabad azt sem kihagyni, hogy az emberek élete nagyon stresszes, ami 10-15 évvel  fiatalabban nem viselte meg az adott férfit, az most hirtelen zúdul rá, a stressz összeadódik, és nagyon nehéz lesz. Van aki agresszívvá és kiszámíthatatlanná válik, mások éppen ellenkezőleg, depresszívek lesznek, önmagukba fordulnak. Hasznos lehet, ha a férfiak a pillanatnyi érzéseiket felülvizsgálják, és amennyiben valóban nagy változásokra van szükségük, akkor a környezetük és a maguk számára is a lehető legkevésbé romboló módon tegyék meg. Ebben az időszakban sokat tudnak segíteni a barátok vagy egy támogató közösség.”  – mondta el a Jólélek Pszichológiai Alapítvány munkatársa, Bakó Eszter  az NLCafénak.

Kapuzárási pánik a pasiknál: lehet dühöngő őrült, nőfaló vagy éppen depressziós is

Beszélni mindenesetre nem árt a dologról. Sőt, akár szakemberhez is lehet fordulni, ha valaki úgy érzi, hogy egyedül nem birkózik meg a kapuzárási pánikkal. A menopauza tehát nemcsak női probléma, a férfiak is klimaxolnak.  A női öregedési folyamattal szemben – amelyet a nemi hormonok szintjének hirtelen csökkenése és a havi vérzések kimaradása jellemez – a férfiak hormonszintjük lassú és fokozatos hanyatlását élik meg anélkül, hogy nemzőképességük megszűnne. Ezek a tünetek lehetnek jellemzőek a változókorban lévő férfira:

  • Csökken a szexuális kedv
  • Csökken az erekciós képesség: 70-80%-uknál a reggeli erekció ritkábbá válik; a vérmegtartás nehézsége különböző mértékű, elmehet az impotenciáig is
  • Kimerültség – fáradékonyság
  • A koncentráció romlása, emlékezőképesség csökkenése
  • Depresszió
  • Ingerlékenység, izgatottság
  • Alvászavarok
  • Izom- és ízületi fájdalmak
  • A csontállomány csökkenése : oszteoporózis
  • Látásromlás
  • Gyengül a szőrzet, a bőr elvékonyodik
  • Nő a zsírtömeg
  • Szaporodnak a szív- és érrendszeri problémák
  • Fokozatosan romlik az immunrendszer

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top