Család

Olyan hosszú életet élhetünk, amit eddig lehetetlennek tartottak

Londoni kutatók 35 ország adatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, olyan hosszú életet élhetünk, amelynek elérését korábban egyszerűen lehetetlennek tartották.

A londoni Imperial College kutatása a The Lancet című tudományos folyóiratban jelent meg. A tanulmány arra is rávilágít a férfiak és a nők várható élettartama közötti különbségek is csökkenni fognak.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet (WHO) születési és halálozási adatai alapján számolták ki 35 fejlett ipari állam jövőbeli várható élettartamát. Az eredmények szerint a férfiak élettartama növekedésének valószínűsége legalább 85 százalékos, a nők esetében ugyanez a szám 65 százalékos lesz.

A tanulmány 57 százalékos valószínűséget ad annak, hogy 2030-ra Dél-Koreában, Japánban, Franciaországban és Spanyolországba is 90 év fölé emelkedik a születéskor várható élettartam. A szerzők mindezt azért vélik meglepőnek, mert egyes szakértők már a századfordulón is úgy gondolták, az átlag 90 éves határ átlépése egyszerűen lehetetlen.

Hogy a nők magasabb kort érnek meg, mint a férfiak, főként azzal magyarázzák, hogy utóbbiak gyakrabban szenvednek halálos sérüléseket, illetve jóval többen hódolnak az olyan káros szenvedélyeknek, mint az alkohol vagy a dohányzás. Utóbbi jelentősen növeli a tüdőrák, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát – írja az Magyar Nemzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top