Család

Megbüntethetik a gyerekeikkel együtt tüntető szülőket

Bírsággal sújthatják azokat a szülőket, akik a tüntetésekre, demonstrációkra gyermeküket is magukkal viszik. A román munka- és családügyi miniszter szerint ezzel törvénysértést követnek el.

Olguta Vasilescu román munka- és családügyi miniszter arra figyelmeztette a demonstrációkon részt vevő szülőket, hogy ha a tüntetésre gyermekeiket is magukkal viszik, azzal törvénytelenséget követnek el. A rendőrség tízezer lejig (700 ezer forint) terjedő bírsággal büntetheti a szülőket.

A több mint két hete tartó bukaresti korrupcióellenes megmozdulássorozaton részt vevő fiatal szülők közül sokan gyermekeikkel együtt járnak tüntetni. Február 4-én “gyermekdemonstrációt” is szerveztek Romániában, amelyen több ezer szülő vonult ki gyermekével játszani a kormány előtti térre, és a kezükben tartott táblákon, valamint a gyermekekre aggatott feliratokon korrupciómenetes, korrekt országot követeltek a következő nemzedék számára.

A családügyi miniszter sajtóértekezleten arról számolt, a gyermekjogvédelmi hatósághoz 29 bejelentés érkezett, ezek szerint a szülők visszaéltek gyermekükkel. A miniszter szerint a hatóságnak nincsenek meg az eszközei, hogy a feljelentéseket kivizsgálja, a rendőrségre hárul a feladat, hogy az ügyben eljárjon és kiszabja a törvényes pénzbüntetéseket.

Daniela Gheorghe, a gyermekvédelmi civil szervezetek szövetségének elnöke az ügyet kommentálva érthetetlennek nevezte, miért a tüntetésen részt vevő gyerekekért aggódik a gyermekjogvédelmi hatóság ahelyett, hogy a valóban bajba jutottakat, a családon belüli erőszak áldozatait vizsgálná, vagy azokét, akik kimaradnak az iskolából, télen kilométereket gyalogolnak a hóban, hogy eljussanak az iskolába, vagy akiket magukra hagytak a külföldön szerencsét próbáló szülők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top