Család

7 tipp, hogy megmentsd magad a mérgező emberektől

Amikor egy mérgező ember van a közeledben, az olyan, mintha elszívná előled a levegőt, folyton irányítani akar, nem hagyja, hogy egy saját gondolatod legyen, és úgy általában át akarja venni az életed fölött az uralmat. Ez a hét tipp segít, hogy el tudd venni az erejét, hogy ne manipuláljon többé.

1. Zárd ki az életedből, ha teheted

Az első és legegyszerűbb, ha megszabadulsz tőle. Ha valaki az életedben folyton negatívan hat az érzelmeidre, lenyom a víz alá, akkor elég egyértelmű, hogy mérgező emberrel van dolgod. Kihasználja a türelmedet, együttérzésedet, szenvedsz a viselkedésétől, és úgy tűnik, kicsit sem érdekli, mi van veled. Tedd fel a kérdést magadnak: “Szükségem van erre az emberre?” Amikor kizárod az életedből, sokkal könnyebbé válik minden, mintha megszabadulnál egy fejedre húzott zacskótól. Nem kell utálni, csak egyszerűen nem szabad neki több energiát adni.

2. Ne tegyél úgy, mintha rendben lenne a mérgező viselkedés

Ne hagyd magad átverni, a mérgező emberek mesterei annak, hogy a viselkedésüket elfogadható színben tüntessék fel. Könnyű nekik bedőlni, hogy csak átmeneti hangulatváltozásról van szó, aminek aztán te iszod meg a levét. Nem átmenetileg ilyenek, és hiába vársz arra, hogy megváltozzanak. Döntsd el, hogy nem hagyod, hogy érzelmileg manipuláljanak, ne járkálj tojáshéjakon körülöttük, hogy elkerüld a dühkitörést, mert nem rajtad múlik, lételemük a folyamatos drámázás és a negatív hozzáállás.

3. Védd meg magad

Állj ki magadért! Vannak olyan emberek, akik mindenáron, másokon keresztülgázolva is érvényesíteni akarják a saját érdekeiket: eléd vágnak a sorban, elveszik a pénzed, fenyegetően viselkednek, bűntudatot keltenek benned… Ne fogadd el. A legtöbben tudják, hogy rosszat csinálnak, és ha konfrontálódsz velük, meglepődve visszahőkölnek. Ne maradj csöndben, ne hagyd magad elnyomni.

4. Jelöld ki a határaidat

Lehet, hogy már jó ideje támadja egy mérgező ember a méltóságodat, gúnyolódik rajtad, megaláz, de képes vagy visszavenni tőle a hatalmat. Találd meg magadban az erőt, és jelöld ki a határaidat, mutasd meg, hogy nem vagy áldozat, nem hagyod magad lekicsinyíteni és bántani. Ha kell, fordíts neki hátat és sétálj ki a helyzetből.

7 tipp, hogy megmentsd magad a mérgező emberektől

5. Ne vedd magadra a viselkedését

Nem veled van a baj, hanem vele. Tudatosítsd ezt magadban. A mérgező emberek mindent megtesznek, hogy elhidd, valamit elrontottál, azért viselkednek veled szégyenletesen. Könnyen elbizonytalanítanak az igazadban, és ha eleget hajtogatják, akkor a végén tényleg bűntudatod lesz azért is, amit nem tettél, így rombolják le az önbizalmadat. Ne feledd, hogy nemcsak veled viselkednek így, hanem általában mindenki mással is, úgyhogy valóban nem a te hibád.

6. Óvatosan az együttérzéssel

A mérgező emberek élete sosem könnyű, mindig valami dráma zajlik körülöttük, amiért sajnálhatnád őket. Néhányan közülük egyértelműen a depresszió vagy más mentális betegség tüneteit mutatják. Mindenképp segítő kezet kell nyújtani, ha valakinek épp rossz periódus van az életében, de azt nem szabad hagyni, hogy kihasználjanak. Ha úgy érzed, már folyton rajtad élősködik valaki, az energiáidat csapolja, de nem akarja igazán jobbá tenni az életét, inkább tapicskol az önsajnálatban, akkor bánj óvatosan az együttérzéssel, mert a végén ott találhatod magad erőtlenül, kifacsarva, minimális energiával.

7. Adj időt magadnak

Ha muszáj együtt élned vagy dolgoznod egy mérgező emberrel, biztosíts magadnak elég időt arra, hogy egyedül legyél, relaxálj, pihenj és helyreállj a hatása alól. Gyakorold ilyenkor a fókuszált, racionális felnőtt szerepét, mert egy mérgező ember hangulatingadozásainak kereszttüzében élni nagyon kimerítő dolog. Megérdemled az énidőt, amikor békében gondolkodhatsz anélkül, hogy bárki bármilyen elvárást támasztana feléd, vagy nyomasztana a saját gondolataival. Ilyenkor nem kell megfelelned senkinek, nincsenek problémák, amiket meg kell oldani, és gyakran ez az idő saját magaddal elég ahhoz, hogy eltávolodj az élethelyzettől, ami káros hatással van rád.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top